Historisk arkiv

Lettere å få særfradrag for pleietrengende med hjelpestønad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 71/98
Dato: 19. oktober 1998

Finansdepartementet myker opp ligningspraksis:

Lettere å få særfradrag for pleietrengende med hjelpestønad

Finansdepartementet har nå i brev til Skattedirektoratet lempet på fortolkningen av regelverket for særfradrag for store sykdomsutgifter. Dermed blir det lettere for pleietrengende med hjelpestønad å få særfradrag.

Hjelpestønaden skal bare begrense særfradrag for de faktiske pleieutgifter som oppstår. Andre utgifter på grunn av sykdommen skal kunne gi rett til særfradrag etter de vanlige regler, uten hensyn til hjelpestønaden. Dette skal gjelde generelt, fra og med inntektsåret 1998.

Særfradrag i inntekten gis etter skatteloven når skattyteren har usedvanlig store utlegg på grunn av sykdom eller annen varig svakhet. Særfradraget gis ikke for utgifter som direkte eller indirekte dekkes av det offentlige på annen måte, f eks gjennom hjelpestønad fra folketrygden. Når den syke har en slik stønad på grunn av sin sykdom, kan det bli spørsmål om hvilke typer sykdomsutgifter som stønaden egentlig skal dekke, og som dermed ikke skal telle med i vurdering av særfradrag for sykdommen.

Hjelpestønad i folketrygden gis på grunn av pleiebehov ved varig sykdom, skade eller lyte. Men det er ikke noe stønadsvilkår at pleien koster penger. En vanlig pleiesituasjon er at den pleietrengende har pårørende som utfører pleien med lite eller ikke noe direkte lønnsvederlag. Hjelpestønad gis også i slike tilfeller, og er da mer et tilskudd til husholdningens samlede økonomi enn dekning av pleieutgifter.

Når sykdommen og pleiesituasjonen faktisk medfører pleieutgifter, kan pleieutgiftene ikke lede til særfradrag så langt de dekkes av hjelpestønaden. Men uansett pleieutgifter eller ikke kan sykdommen være årsak til andre typer ekstrautgifter, f eks lege- og transportutgifter. Det skattemessige spørsmål er da om hjelpestønaden også skal kunne begrense særfradrag for slike sykdomsutgifter. Ligningspraksis har ført en relativt streng linje her, og langt på vei sagt nei til særfradrag i slike situasjoner. Dette blir nå endret.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 20. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen