Historisk arkiv

Norge deltar i finansieringspakke til Brasil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 78/98
Dato: 13. november 1998

Norge deltar i finansieringspakke til Brasil

Sammen med en rekke andre land vil Norge bidra med finansiell støtte til Brasils økonomiske program. Finansdepartement tar på denne bakgrunn sikte på å fremme en stortingsproposisjon neste uke om en statsgaranti til Norges Bank på 50 millioner amerikanske dollar, slik at Norges Bank kan stille en garanti overfor Den internasjonale oppgjørsbanken (BIS).

Utover det direkte engasjementet gjennom BIS vil Norge bidra indirekte ved at Norges Bank stiller valuta til rådighet for Det internasjonale valutafondet (IMF) for å bidra til finansieringen av IMFs del av den samlede internasjonale lånepakken til Brasil.

Brasil blir sett på som en prøvestein i forsøket på å hindre at uroen i de finansielle markedene sprer seg til flere land og svekker deres muligheter til å refinansiere sin kortsiktige utenlandsgjeld. Hensikten er at lånepakken, sammen med tiltak fra Brasil selv, kan skape tillit i de internasjonale finansmarkedene. Dette er positivt for Norge.

Regjeringen i Brasil og toppledelsen i IMF har i dag kunngjort at forhandlingene om finansiell støtte til Brasils økonomiske program er sluttført. Knyttet til dette har en rekke regjeringer og sentralbanker i regi av BIS erklært seg villig til å etablere tilleggsfinansiering. Pakken er i alt på om lag 42 milliarder amerikanske dollar. IMF skal bidra med 18 milliarder og BIS med om lag 15 milliarder. I tillegg skal Verdensbanken og Den interamerikanske utviklingsbanken delta.

20 industriland stiller garanti for lånene fra BIS til Brasil. Norges Banks garantiandel er 50 millioner dollar, eller om lag 375 millioner kroner. Felleserklæringen fra finansministrene og sentralbanksjefene i deltakerlandene følger nedenfor.

Uttalelse fra finansministre og sentralbanksjefer i følgende land: Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Japan, Luxemburg, Nederland, Norge, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tyskland, USA og Østerrike

”Regjeringen i Brasil og toppledelsen i Det internasjonale valutafond (IMF) har i dag kunngjort at forhandlingene om finansiell støtte til Brasils økonomiske program er sluttført. Toppledelsen i Verdensbanken og Den interamerikanske utviklingsbank har i tillegg erklært at de vil anbefale at deres institusjoner også vil delta i denne internasjonale operasjonen. Disse tiltak tas i sammenheng med at brasilianske myndigheter har forpliktet seg til å sette i verk tiltak for å rette opp ubalansene i sine offentlige budsjetter.

Vi har valgt å supplere den betydelige finansielle innsats som forventes å bli stilt til disposisjon for Brasil fra multilaterale finansielle institusjoner som følge av den store vekt vi tillegger et vellykket økonomisk program i Brasil og dets bidrag til å oppnå internasjonal finansiell stabiliteten. For å styrke den internasjonale kapasiteten til å avverge finansielle smitteeffekter vil våre regjeringer eller våre sentralbanker gi tilleggsfinansiering, forventet å utgjøre om lag 14,5 mrd USD, sammen med finansiering fra IMF. Denne finansieringen arrangeres i samarbeid med Den internasjonale oppgjørsbanken (BIS), i de fleste tilfeller gjennom garantier på lån fra BIS. Vi forventer at disse arrangementene vil bli ferdigstilt om kort tid og at BIS vil foreta en utbetaling sammen med den første utbetalingen fra IMF som vil følge etter godkjennelse av Brasil-programmet i IMFs styre.

Det finansielle samfunn deler en felles interesse i at Brasil-programmet lykkes. For å oppnå dette vil brasilianske myndigheter presentere sitt økonomiske program både overfor aktørene i det innenlandske og det private internasjonale finansmarked i løpet av de nærmeste få dager.”


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 16. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen