Historisk arkiv

Ny og mer brukervennlig skattelov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.48/98
Dato 21.8.1998

Ny og mer brukervennlig skattelov

Regjeringen har i dag lagt fram forslag til en ny skattelov som er langt mer oversiktlig og tilgjengelig enn den gjeldende loven av 1911. Dette er en av de største lovrevisjoner Finansdepartementet har gjort, og arbeidet har pågått i mer enn ti år.

Revisjonen er teknisk. Det er ingen nye forslag i proposisjonen, men en omarbeiding av loven til et moderne språk og med en oversiktlig innholdsfortegnelse. Paragrafer som er foreldet er fjernet. Skatteloven har betydning for samtlige 3 millioner skattytere, og den har svært mange brukere. Nå blir det lettere også for de uten spesiell fagkompetanse å finne fram i lovverket.

Det har lenge vært et stort behov for en teknisk revisjon av skatteloven. Gjeldende lov er uoversiktlig og lite systematisk. Systematikken i skatteloven av 1911 er brutt ned gjennom et stort antall lovendringer siden den ble vedtatt. I tillegg er det omtrent 25 særlover som inneholder bestemmelser om skatt og et stort antall forskrifter om direkte skatt. Dette bidrar også til at det samlede regelverket fremstår som lite brukervennlig. Den nye loven består av 60 sider nyskrevet tekst. Det foreslås at den nye skatteloven trer i kraft 1. januar 2000.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 21. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen