Historisk arkiv

Ny regnskapslov: Klarere regler for små foretak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 12/98
20.03.98

Ny regnskapslov: Klarere regler for små foretak

Regjeringen legger i dag fram forslag til ny lov som gjør regnskapsreglene for mindre foretak klare og enkle. Hoveddelen av norsk næringsliv består av små og mellomstore bedrifter.

Strafferammen for brudd på regnskapsbestemmelsene skjerpes kraftig. EØS-avtalens forpliktelser på regnskapsområdet er nå innarbeidet i lovforslaget.

Reglene skal være så enkle som mulig innenfor det som er forsvarlig ut fra hensynet til kreditorer, investorer, ansatte og allmennhet. For små foretak forenkles reglene både når det gjelder generelle regnskapsprinsipper, vurderingsregler og regler om opplysninger i årsregnskap og årsberetning. For store foretak blir reglene klarere.

Regjeringen legger vekt på at avdekking av formuesforbrytelser i stor grad vil avhenge av at regnskapslovgivningen overholdes. Det er meget uheldig dersom regnskapspliktige kan unngå forfølgelse av mulige straffbare forhold på grunn av manglende eller mangelfulle regnskaper.

Strafferammen for brudd på regnskapsloven utvides betraktelig. Vesentlig ovetredelse av regelverket kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år. Ved særlig skjerpende omstendigheter er øvre strafferamme satt til seks års fengsel. Minstegrensen for foreldelse av straffbare forhold utvides fra to til fem år.

Lovforslaget bygger på regnskapslovutvalgets utredning (NOU 1995:30.) Ot.prp. 42 (1997-98) vil være tilgjengelig på Internett/Odin:linkdoc006005-050016#dochttp://odin.dep.no/repub/97-98/otprp/42/

Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 20 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen