Historisk arkiv

OECD's årlige rapport om norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 7/98
Dato: 20.02.98

OECD's årlige rapport om norsk økonomi

OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) offentliggjør i dag sin årlige rapport om norsk økonomi.

OECD skriver at norsk økonomi nå er inne i sitt femte år med kraftig oppgang. Det er skapt mange nye arbeidsplasser uten at lønns- og prisstigningen har tiltatt. OECD anslår en noe lavere aktivitetsvekst i 1998 og 1999 enn i 1997, men oppgangen er likevel så sterk at arbeidsledigheten anslås å falle i år og neste år.

Etter OECDs vurdering er kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi nå så høy at det er i ferd med å bygge seg opp et press i retning av sterkere lønnsvekst. Økende mangel på arbeidskraft kan gjøre det vanskeligere å holde lønnsglidningen nede.

OECD mener at det er fare for at finanspolitikken ikke er stram nok, og at myndighetene bør være forberedt på ytterligere innstramminger. I tillegg bør en stramme til i pengepolitikken så langt dette er mulig innenfor dagens retningslinjer om å holde en stabil valutakurs.

Finansminister Gudmund Restad deler OECDs bekymring for et tiltakende press i norsk økonomi. Han sier at advarslene fra OECD om tiltakende lønnsvekst understreker behovet for at inntektsoppgjørene gjennomføres innenfor en forsvarlig ramme med moderate nominelle tillegg. Dersom lønns- og prisveksten blir for sterk, vil det senere føre til økonomisk tilbakeslag og ny økning i arbeidsledigheten slik vi opplevde etter oppgangskonjunkturen på midten av 1980-tallet.

Finansministeren understreker at pengepolitikken ligger fast. Dette er blant annet viktig av hensyn til det inntektspolitiske samarbeidet, sier han.

Eget helsekapittel

I årets landrapport har OECD et særskilt kapittel med gjennomgang av det norske helsevesnet. Norge får ros for en svært høy standard på våre helsetjenester. OECD peker på at vi likevel har noen flaskehalser. Det gjelder spesielt lange køer til sykehusbehandling. De planlagte reformene i helsetjenesten omtales på en positiv måte som virkemidler som kan bedre denne situasjonen. Det vises til delvis stykkprisfinansiering av sykehusdriften, fritt valg av sykehus og loven om pasientrettigheter som er under arbeid.

Helseminister Dagfinn Høybråten sier at OECDs rapport er et meget positivt, innsiktsfullt og nyttig bidrag til forståelsen av norsk helsetjeneste og de framtidige utfordringene.

Pressemeldingen fra OECD er tilgjengelig på følgende adresse: http://www.oecd.org/news_and_events/journalists/journalists.htm

Lagt inn 23 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen