Historisk arkiv

Regjeringen legger sterke begrensninger på egenhandel i finansnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 36/98
Dato: 26. juni 1998

Regjeringen legger sterke begrensninger på egenhandel i finansnæringen

Regjeringen fremmer i dag et nytt lovforslag som sterkt begrenser adgangen for ansatte i finansnæringen til å handle verdipapirer for egen regning. Forslagene gjelder ansatte i finansinstitusjoner (banker og forsikringsselskaper) og forvaltningsselskap for verdipapirfond. De vil også gjelde for enkelte selskaper som inngår i finanskonsern.

I lovforslaget gjøres det også noen endringer i reglene om egenhandel for ansatte i verdipapirforetak. Målet er å redusere faren for interessekonflikter mellom ansatte og kunder i finansnæringen og bedre tilliten til det norske verdipapirmarkedet generelt. Lovforslaget er en oppfølging av uregelmessigheter som ble avdekket i verdipapirmarkedet i fjor vinter. Det vil erstatte forskrifter som ble satt i verk som strakstiltak.

Gjelder tillitsvalgte og familiemedlemmer

Forslaget gjelder ansatte som har innsyn i - eller arbeider med - et foretaks verdipapirhandel eller handel på vegne av foretakets kunder. Også enkelte grupper tillitsvalgte (styremedlemmer, varamedlemmer og observatører til styret) skal omfattes. Videre foreslår Regjeringen restriksjoner på handelen i verdipapirer for de ansattes eller tillitsvalgtes nærstående. Som en ansatts nærstående regnes barn, ektefelle/samboer, ektefelles/samboers særkullsbarn og selskaper hvor vedkommende har bestemmende innflytelse.

Mange situasjonsbestemte handleforbud

Forslaget inneholder en rekke situasjonsbestemte handleforbud for ansatte. Blant de viktigste tiltakene er:

  • ansatte skal ikke kunne selge verdipapirer før det er gått 12 måneder etter kjøp
  • ikke handle forut for foretakets handel (“front-running”)
  • ikke handle direkte med porteføljer/fond som forvaltes av vedkommendes arbeidsgiver
  • ikke benytte verdipapirforetak som arbeidsgiver regelmessig bruker
  • ikke selge verdipapirer vedkommende ikke eier (såkalt shortsalg)
  • ikke handle i derivater
  • ikke låne verdipapirer eller lånefinanisere verdipapirer med sikkerhet i verdipapirer
  • ansatte i forvaltningsselskaper for verdipapirfond skal ikke kunne erverve verdipapirfondsandeler i fond forvaltningsselskapet forvalter
  • ansatte i verdipapirforetak som analyserer verdipapirer skal ikke kunne handle i det aktuelle verdipapiret fire uker forut for offentliggjøring av analysen

Krav til informasjon

I samsvar med det som allerede gjelder for ansatte i forvaltningsselskaper for verdipapirfond, foreslås en generell regel om krav til habilitet for ansatte i verdipapirforetak og finansinstitusjoner m.v. Den ansatte skal på forhånd opplyse motparten om en handel inngås på vegne av den ansatte selv eller på vegne av arbeidsgiver.

Foretakene skal ha interne retningslinjer som sikrer en effektiv kontroll av at ansatte overholder bestemmelsene om egenhandel. Den ansatte skal melde fra til foretaket om sin egenhandel. Foretaket skal melde videre til Kredittilsynet.

I lovforslaget legges til grunn at regelverket om egenhandel skal gjelde for ansatte i foretak som er etablert i Norge - uavhengig av om det er et norsk foretak eller foretak med hovedsete i annen EØS-stat og filial i Norge.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 30. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen