Historisk arkiv

Tillatelse til frihavner i Rana og Fredrikstad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

42/98
17.07.98

Tillatelse til frihavner i Rana og Fredrikstad

Mo i Rana og Fredrikstad har i dag fått tillatelse til å opprette frihavner. Tillatelsene gjelder som forsøksordning inntil videre, og opphører etter fem år dersom de ikke fornyes av Finansdepartementet. Det er tidligere ikke etablert slike ordninger i Norge.

En frihavn er etter tolloven et område der ufortollede varer kan oppbevares, deles, pakkes om eller bearbeides toll- og avgiftsfritt. Fritaket vil ikke gjelde selve driften av sonen, eller de faste installasjonene som kaianlegg, bygninger osv. Departementet vil fastsette nærmere vilkår for virksomheten i frihavnen overfor de driftsansvarlige, Borg havnevesen og Rana kommune ved Rana havnevesen. Tollvesenet skal gi tillatelsene til enkeltbedrifter. Stortinget har tidligere gitt sitt samtykke til opprettelsen av frihavner.

Ikke alkohol og tobakk

Finansdepartementet legger til grunn at høyt beskattede varer som alkohol og tobakk ikke gis status som frihandelsvare. Det er også en forutsetning at frihavner ikke skal medføre utgifter på statsbudsjettet. Drift og etablering av frihavnene må dekkes av de driftsansvarlige.

Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, telefon 913 22 8 11

Lagt inn 17. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen