Historisk arkiv

Utgreiing om fleksibel pensjonering overlevert finansministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 83/98
Dato: 27.11.1998

Utgreiing om fleksibel pensjonering overlevert finansministeren

Utvalet som har greia ut spørsmål knytt til fleksibel pensjonering har lagt fram siutgreiing (NOU 1998:19 Fleksibel pensjonering) for finansminister Gudmund Restad i dag.

Utvalet har hatt som mandat å vurdere kva endringar i gjeldande ordningar og regelverk har å seie for at den enkelte vil halde fram i yrkeslivet, samstundes som behovet for fleksibel avgang blir ivareteke. Forskingsdirektør Øystein Olsen i Statistisk sentralbyrå har vore leiar for utvalet.

Pressemelding frå utvalet er lagt ved.

Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09


Pressemelding fra Førtidspensjoneringsutvalget

Offentlig utredning om fleksibel pensjonering

Utvalget som har utredet spørsmål knyttet til fleksibel pensjonering, avgir i dag sin rapport til finansministeren. Utvalget, som ble ledet av forskningsdirektør Øystein Olsen, Statistisk sentralbyrå, har hatt som mandat å vurdere endringer i gjeldende førtidspensjonsordninger og annet relevant regelverk som kan bidra til å øke den enkeltes motivasjon og mulighet til å fortsette i arbeid. Samtidig skal behovet for fleksibel avgang fra yrkeslivet, ut fra individuelle ønsker og behov, ivaretas.

Utvalgets rapport gir en oversikt over yrkesdeltaking blant eldre og førtidspensjonsordninger i Norge og enkelte andre europeiske land. Videre har utvalget analysert og vurdert problemstillinger i tilknytning til avveiningen mellom yrkesaktivitet og pensjonering. Yrkesdeltakingen i de eldste aldersgruppene har falt betydelig de siste tiårene, og det observeres en økende tendens til tidligpensjonering. Dette underbygges blant annet av at antall personer med avtalefestet pensjon (AFP) har økt med nær 55 pst hittil i 1998. Samtidig viser befolkningsframskrivinger at det i løpet av de nærmeste årene vil bli en betydelig vekst i gruppen over 60 år.

På denne bakgrunn er det viktig at eldre stimuleres og motiveres til å stå lenger i arbeid. Utvalget peker på at dette hensynet må få avgjørende vekt ved utformingen av et fleksibelt pensjonssystem. En hovedkonklusjon i utvalgets anbefalinger er at offentlige myndigheter ikke bør innrette et fleksibelt pensjonssystem slik at det fremstår som økonomisk sett for attraktivt for den enkelte å frivillig trekke seg ut av aktivt arbeid. For samfunnet vil kostnadene ved en slik tilpasning over tid være betydelige.

Et fleksibelt alderspensjonssystem innenfor folketrygden

Utvalget tilrår at det settes i gang en utredning med sikte på utforming av et fleksibelt alderspensjonssystem innenfor folketrygden. Dette vil gi alle arbeidstakere muligheten til førtidspensjon. Utvalget vil understreke at en helt sentral forutsetning for en folketrygdbasert ordning, er at ytelsene justeres i forhold til pensjoneringsstidspunktet. Det skisseres et system med følgende hovedtrekk:

  • En fleksibel pensjonsordning innenfor folketrygden kan innarbeides som en påbygning til dagens alderspensjonssystem. Pensjonsnivået for personer som velger å gå av ved 67 år, vil kunne forbli uendret i forhold til dagens system.
  • Det nye elementet vil være muligheten til å gå av med folketrygdpensjon før 67 år. Tilleggspensjonen vil da bli varig redusert. På den annen side vil det være et påslag i den årlige tilleggspensjonen for personer som velger å stå i arbeid lenger enn 67 år.
  • Det bør stilles krav til poengopptjening i folketrygden for å kunne ta ut pensjon tidligere enn 67 år.

En mulig gjennomføring av et påbygd folketrygdsystem vil ikke kunne skje før en gang etter hundreårsskiftet. Derfor mener utvalget at det er et klart behov for andre tiltak som kan demme opp for tiltakende tidligpensjonering også på kortere sikt.

Øvrige anbefalinger

Utvalget anbefaler tiltak på tre hovedfelt: Arbeidslivet, AFP-ordningen og tjenestepensjonssystemet. Tiltakene i arbeidslivet har som hovedmålsetting å styrke eldres mulighet til å stå i arbeid. Utvalget foreslår endringer i AFP-ordningen for å motvirke uheldige utslag av høy økonomisk kompensasjon. Siktemålet er å stimulere eldre arbeidstakere til å stå i arbeid, slik at tilstrømmingen til AFP-ordningen bremses. Utvalget foreslår blant annet at ordningen med godskriving av pensjonspoeng oppheves fra 2007, nye regler for kombinasjon av pensjon og arbeidsinntekt og endringer i skattereglene for AFP-pensjonister. Når det gjelder tjenestepensjoner foreslås at et uavhengig ekspertutvalg foretar en grundig gjennomgang av særaldersgrenser i tjenestepensjonssystemet med sikte på at omfanget av særaldersgrensene reduseres og at aldersgrensene heves. Videre foreslås det at den såkalte 85-års regelen, som innebærer at man kan velge å gå av med pensjon opptil tre år før nådd aldersgrense, oppheves.

Lagt inn 27. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen