Historisk arkiv

Utredning om tjenestepensjonsforsikring overleveres finansministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 8 /98
Dato: 20.02.98

Utredning om tjenestepensjonsforsikring overleveres finansministeren

Selvig-utvalgets utredning om tjenestepensjonsforsikring etter skatteloven (foretakspensjon) blir overlevert finansminister Gudmund Restad i dag fredag 20. februar. Utredningen (NOU 1998:1) inneholder utkast til ny lov om foretakspensjon. Utvalgets pressemelding følger vedlagt.


Pressemelding fra Selvig-utvalget

Forslag til ny lov om foretakspensjon (NOU 1998:1)

En utredning med forslag til ny og omfattende lovgivning om skattefavoriserte kollektive pensjonsordninger er i dag overlevert til finansministeren. Lovforslaget skal avløse 30 år gamle forskrifter og dekke behovet for opprydding i og modernisering av regelverket for pensjonsordninger som omfatter mer enn 35 prosent av alle arbeidstakere i privat sektor.

Tjenestepensjonsutvalget ble oppnevnt av Finansdepartementet den 14. februar 1996. Grunnlaget for utvalgets arbeid har vært de føringer som ligger i Velferdsmeldingen (St meld nr 35 (1994-95)) og Stortingets behandling av meldingen. Forslaget til lov om foretakspensjon omfatter alle ordninger som gis skattefordel og avviker på viktige områder fra gjeldende regelverk. Lovverket er søkt tilpasset normale regelbehov for vanlige pensjonsordninger, og det er lagt vekt på å unngå for rigide regler som kan svekke foretakenes interesse i å ha pensjonsordninger for sine ansatte.

Lineær opptjening av pensjon
Foretakspensjon skal gi fastsatte pensjonsytelser i tillegg til folketrygdytelsene til enhver tid og er utformet som en "ytelsesbasert nettoordning". Pensjon opptjenes for hvert år etter det "lineære prinsipp", og opptjente rettigheter skal til enhver tid være sikret fullt ut ved årlig premieinnbetaling fra foretakenes side. I forhold til både foretak og arbeidstakere blir pensjonskostnaden dermed synliggjort som en del av den samlede godtgjørelse i arbeidsforholdet.

Opptjeningstid og medlemskap
Utvalget foreslår at minstekravet til opptjeningstid skal settes til 35 år, men går samtidig inn for at arbeidstakere skal kunne bli medlem av pensjonsordning allerede fra fylte 20 år. Det foreslås også innført en særlig "omsorgspensjon" for arbeidstakere som går tilbake til yrkeslivet etter et fravær for å dra omsorg for barn, noe som vil få betydning for mange kvinner. Også for øvrig fremmer utvalget forslag som vil gjøre det lettere for mange, bl a deltids- og sesongarbeidstakere, å oppnå medlemskap i pensjonsordning

Eldre arbeidstakere
Utvalget går inn for ulike tiltak som skal gjøre det lettere for arbeidstakerne å opptjene pensjon også under den siste del av yrkeskarrieren. Dette kommer i tillegg til at pensjonskostnaden for eldre arbeidskraft reduseres som følge av overgangen til "lineær" opptjening av pensjon. Utvalget foreslår også særlige regler for arbeidstakere som fortsetter i yrkesaktivt arbeid etter pensjonsalderen på 67 år. Ordnede pensjonsforhold for den eldre del av arbeidstakerne er etter utvalgets syn i tråd med "arbeidslinjen" som preger Velferdsmeldingen.

Pensjonsregulering
Utvalget foreslår videre at en del av overskuddet ved forvaltningen av pensjonsordningens midler årlig skal overføres til pensjonistens overskuddsfond og benyttes til oppregulering av pensjoner under utbetaling etter den prosentvise økning i folketrygdens grunnbeløp i året. Dette vil bidra til å opprettholde pensjonenes kjøpekraft, og ordningen skal avløse pensjonsreguleringsfondene som neppe har virket etter sin hensikt

Premiefond videreføres
I samsvar med flertallsmerknadene ved stortingsbehandlingen av Velferdsmeldingen videreføres nåværende ordning med premiefond. Det foreslås regler som klarere knytter bruken av midler i premiefond til pensjonsordningens formål. Utvalget foreslår også at det åpnes for tilbakeføring fra premiefond til foretaket når fondets midler er større enn det som med rimelighet er påkrevet for å sikre videreføring av pensjonsordningen i en periode på fem år uten innbetaling fra foretaket. Betydelige midler som i dag er bundet opp i mange premiefond kan dermed nyttiggjøres på en bedre måte i foretakets virksomhet.

Nytt regelverk for strukturendringer
Lovforslaget inneholder utførlige regler om pensjonsordninger i konsernforhold, samt om håndteringen av pensjonsordningen og dens midler ved sammenslåing og deling av foretak eller andre endringer i foretaket eller dets virksomhet. På disse områdene er gjeldende regelverk meget ufullstendig. Utvalget har her lagt vekt på å finne frem til ordninger som kan ivareta behovet for omstillinger i næringslivet samtidig som arbeidstakernes opptjente rettigheter blir sikret.

Overgangsregler for eksisterende ordninger
Lovforslaget avviker på vesentlige punkter fra gjeldende regelverk. Det kan derfor etter utvalgets syn ikke med rimelighet gjøres gjeldene for eksisterende pensjonsordninger. Utvalget har derfor foreslått et betydelig antall overgangsregler, på enkelte punkter med en overgangsperiode på opptil 10 år. Utvalget understreker imidlertid at de praktiske ulemper som følge av at gamle og nye regler gjelder side om side, vil være så vidt betydelige både for foretak og arbeidstakere at lengre overgangsperiode ikke kan tilrås.


Tjenestepensjonsutvalget har hatt medlemmer fra Finansdepartementet, Sosial- og helsedepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Skattedirektoratet og Kredittilsynet. Utvalget har vært ledet av professor dr. juris Erling Selvig. Under arbeidet har utvalget hatt jevnlig kontakt med en referansegruppe med representanter for arbeidslivets organisasjoner og forsikrings- og pensjonskasseforeningene.

Lagt inn 23 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen