Historisk arkiv

Utvalg foreslår ny organisering av børsvirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Utvalg foreslår ny organisering av børsvirksomhet

Børslovutvalget foreslår i sin innstilling som avgis i dag at norsk børs skal kunne organiseres som allmennaksjeselskap, i tillegg til å kunne være selveiende institusjon som etter gjeldende lov. Det åpnes således for at Oslo Børs kan omdannes til aksjeselskap. Utvalget foreslår også innføring av "autorisert markedsplass" som en ny form for organisering av markedsplasser for handel med verdipapirer, særlig for selskaper som ikke fyller kravene for notering på ordinær børs. Begge virksomhetstyper foreslås underlagt ordinært tilsyn fra Kredittilsynet.

Børslovutvalget, som har vært ledet av advokat Marius Ryel, har på oppdrag fra Finansdepartementet vurdert alternative former for organisering av børsvirksomhet, blant annet i lys av den internasjonale konkurransesituasjonen og den teknologiske utvikling. Utvalget har tatt utgangspunkt i behovet for et velfungerende verdipapirmarked i Norge som finansieringskilde for næringslivet, og for et tillitvekkende miljø for investeringer i verdipapirer og plassering av sparekapital.

Sentralt for utvalget er å bidra til fleksible og fremtidsrettede rammebetingelser som gjør at norske markedsplasser kan være konkurransedyktige både i Norge og i internasjonal sammenheng. Samtidig må det være muligheter for etablering av konkurrerende børsvirksomhet i Norge. Utvalget viser ellers til behovet for vedlikehold og videreutvikling av nasjonal kompetanse for forvaltning av finansielle ressurser, herunder i form av drift av børs som verdiskapende virksomhet med positive ringvirkninger for tilknyttet infrastruktur og institusjoner i finansmarkedet.

Etter gjeldende børslov er børs en selveiende institusjon. Utvalget foreslår at foretak som driver børsvirksomhet kan være organisert som allmennaksjeselskap eller selveiende institusjon. Den enkelte børs skal kunne velge hvilken organisasjonsform den ønsker.

Forslaget åpner for omdannelse av den eksisterende børs (Oslo Børs) til allmennaksjeselskap. Aksjene i en slik omdannet børs foreslås i utgangspunktet solgt til markedspris til utstedere av børsnoterte verdipapirer og til børsmedlemmer etter en fordeling fastsatt av børsrådet. I forbindelse med omdannelse skal det opprettes en børsstiftelse som skal forvalte den formue som oppstår ved salg av aksjene. Stiftelsens formål skal være fremme av et velfungerende norsk marked for finansielle instrumenter.

Med unntak for de forskjeller som følger av om børsen er organisert som allmennaksjeselskap eller selveiende institusjon, gir forslaget ett sett regler som gjelder uavhengig av organisasjonsform. For børs organisert som selveiende institusjon innebærer dette en rekke endringer i forhold til dagens lov. Det lovfestede forbud mot å kunne ha overskudd som formål bortfaller. Videre innebærer forslaget at bestemmelser om organer, ledelse, kapitalkrav m v i størst mulig grad gjøres lik det som vil gjelde for børs organisert som allmennaksjeselskap. For børs organisert som allmennaksjeselskap foreslås generelle eierbegrensningsregler.

Generelt skal det stilles krav om at virksomheten skal drives med tilbørlig hensyn til prinsipper om effektivitet, nøytralitet, likebehandling av aktører og god gjennomsiktighet i markedet, og for å sikre at kursnoteringene gjenspeiler de noterte instrumentenes markedsverdi. Det foreslås innført særskilte krav til blant annet ansvarlige kapital og beholdning av likvide midler, samt til etablering av internkontroll.

Et hensyn bak forslaget til endret organisasjonsform har vært å styrke børsers konkurranseevne, blant annet ved å øke deres fleksibilitet i forhold til finansiering av virksomheten, samarbeid og allianser med andre institusjoner, produktutvikling og tilpasning til markedets behov. Ved å åpne for eierinnflytelse og redusere børsers tilknytning til offentlig forvaltning, skal børser kunne ha størst mulig fokus på kjernevirksomheten.

Lovforslaget innebærer også at allmennaksjeselskap som organiserer eller driver et marked for handel i verdipapirer m v uten at disse opptas til offisiell notering med de krav til dette som følger av EU-direktivene o l, kan gis konsesjon som autorisert markedsplass. Hensikten er å gi et velordnet og regulert tilbud til små og mellomstore bedrifter som ikke fyller vilkårene for å få sine verdipapirer opptatt til notering på en børs.

Børser og autoriserte markedsplasser foreslås underlagt alminnelig tilsyn av Kredittilsynet, på linje med andre institusjoner i verdipapirmarkedet.

Spørsmål kan rettes til advokat Marius Ryel, telefon 22 82 75 00.

Oslo, 15. desember 1998