Historisk arkiv

Åpner for investering av Petroleumsfondet i sju nye land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 101/99
Dato: 21.12.1999

Finansdepartementet endrer forskriften fra 1. januar 2000:

Åpner for investering av Petroleumsfondet i sju nye land

Fra og med 1. januar 2000 vil Statens petroleumsfond kunne investeres i aksjer på børsene i Hellas, Tyrkia, Brasil, Mexico, Sør-Korea, Taiwan og Thailand. Disse kommer i tillegg til dagens liste med 21 land. Forskriften om forvaltning av fondet blir samtidig endret for å åpne for et miljøfond innenfor Petroleumsfondet.

Regjeringen varslet i Nasjonalbudsjettet 2000 at en tar sikte på å åpne for aksjeinvesteringer i framvoksende markeder fra og med 2000. Basert på et sett av økonomiske kriterier ble Hellas, Tyrkia, Brasil, Mexico, Sør-Korea, Taiwan og Thailand vurdert som de best egnede markedene. Regjeringen varslet samtidig at den ville vurdere nærmere om fondet skal investeres i Tyrkia, blant annet ut fra menneskerettighetssituasjonen i landet. Blant annet på bakgrunn av flertallets merknader i Stortingets innstilling til Nasjonalbudsjettet, har Regjeringen kommet til at det skal åpnes for investeringer i alle de sju ny landene nevnt ovenfor. Finansdepartementet har innarbeidet dette i forskriften om forvaltning av fondet som får virkning fra 1. januar 2000.

Det er foreløpig bare aksjeinvesteringer som kan plasseres i de sju nye landene. Regjeringen vil imidlertid ta initiativ til en tilsvarende vurdering av rentebærende instrumenter i framvoksende markeder på et senere tidspunkt.

Investeringene i de nye markedene begrenses til maksimalt 5 prosent av de samlede aksjeinvesteringene i fondet. Finansdepartementet har foreløpig ikke inkludert de nye markedene i fondets referanseportefølje. En vil imidlertid vurdere dette spørsmålet nærmere i året som kommer, og tar sikte på å avslutte dette arbeidet innen utgangen av 2000.

Norges Bank har uttalt at det mest sannsynlig ikke vil bli foretatt investeringer i de nye markedene før de blir tatt inn i referanseporteføljen.

Miljøfond

Regjeringen varslet også i Nasjonalbudsjettet 2000 at det skal opprettes et miljøfond på 1 mrd. kroner innenfor Statens petroleumsfond i løpet av år 2000. Forskriften blir derfor endret for å åpne for et slikt fond. Regjeringen arbeider med å spesifisere nærmere retningslinjer for plasseringen av miljøfondet og tar sikte på å presentere et detaljert opplegg i Revidert nasjonalbudsjett 2000.


Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Lagt inn 21. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen