Historisk arkiv

Arbeidsgruppen for utredning av konkurransevilkår i luftfartsnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Arbeidsgruppen for utredning av konkurransevilkår i luftfartsnæringen
1. oktober 1999

Pressemelding

Arbeidsgruppen som har vurdert konkurranseforholdene i luftfarten mener at norske avgiftsregler kan gi enkelte konkurransevridninger og konkurranseulemper for norske flyselskaper.

Arbeidsgruppen konstaterer at merverdiavgiftsreglene og CO2-avgiften leder til visse konkurransevridninger. Vridningene oppstår ved at selskaper med stor utenrikstrafikk kan anskaffe drivstoff og forsyninger avgiftsfritt utenlands, slik at de får en kostnadsfordel som kan utnyttes på innenlandsflyginger.

I en samlet vurdering av merverdiavgiftsreglene og reglene om avgift på flyging av passasjerer i de landene arbeidsgruppen har undersøkt, fremstår avgiftsnivået i det norske innenriksmarkedet som høyt. Dette representerer isolert sett en konkurranseulempe for flyselskapene. Arbeidsgruppen mener imidlertid at det norske avgiftsnivået i seg selv ikke vil ha avgjørende betydning for den fremtidige selskapsstrukturen i markedene innenlands, fordi utenlandske og norske selskaper står overfor de samme avgifter i Norge. Videre mener arbeidsgruppens flertall ut fra en helhetsvurdering av disse avgiftene samt investeringsavgiften og selskapsbeskatningen at det norske skatte- og avgiftsnivået ikke skulle gi de norske selskapene skatte- og avgiftsmessige motiver til å flytte større deler av virksomheten utenlands.

Flyselskapene påpeker at arbeidsgruppen ikke har hatt mulighet innenfor tidsfristen til å gjennomføre en fullstendig analyse av konsekvensene av det totale skatte- og avgiftsnivået for konkurransesituasjonen innenlands og muligheten for norske selskaper til å etablere og befeste sin markedsposisjon på det internasjonale markedet. Høye avgifter på innenlandsruter reduserer etter flyselskapenes oppfatning fortjenesten på innenlandstrafikken og svekker de norske selskapenes konkurranse- og overlevelsesevne i forhold til utenlandske selskaper.

Arbeidsgruppen har vært ledet av avdelingsdirektør Morten Berg i Konkurransetilsynet. Forøvrig har gruppen bestått av representanter fra Flyselskapenes Landsforening, Norges Handelshøyskole, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Samferdselsdepartementet og Luftfartsverket.

Kontaktperson: Arbeidsgruppens leder, avd.dir. Morten Berg, Konkurransetilsynet, tel. 2240 0900 eller 9010 2373.

Lagt inn 1. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen