Historisk arkiv

Ekspertutval som skal greie ut petroleumsskattesystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 78/99
Dato: 22.10.1999

Ekspertutval som skal greie ut petroleumsskattesystemet

Regjeringa har i statsråd i dag oppnemnd eit ekspertutval som skal greie ut petroleumsskattesystemet. Utvalet skal leggje fram ein endeleg rapport til Finansdepartementet seinast 1. juni 2000.

Utvalet skal vurdere om petroleumsskattesystemet bidreg til samfunnsøkonomisk optimal utnytting av ressursane på sokkelen. Mellom anna skal utvalet vurdere om skattesystemet verkar nøytralt i forhold til selskapa sine avgjerder om leiting, utbygging, drift og ilandføring. Utvalet kan fremje forslag til endringar i petroleumsskattlegginga som ivaretek krav til effektivitet og skatteinntekter på ein betre måte enn i dag.

Oppnemninga av utvalet er ein oppfølging av Stortinget sitt vedtak om at Regjeringa skulle sette i gang ei utgreiing med sikte på revisjon av petroleumsbeskatninga. Stortinget ba óg Regjeringa fremje forslag til endringar overfor Stortinget i løpet av 2000.

For å sikre at synspunkta til næringa óg kan vurderast av ekspertutvalet, ber departementet oljeindustrien om å leggje fram ein rapport med sitt syn på petroleumsskattesystemet, seinast innan utgangen av 1999. Omsynet til partsinteresser vil deretter bli ivareteke gjennom høyringa av utvalet sin rapport.

I samsvar med kva som har vore tilfellet ved tidlegare førebuing av endringar i petroleumsskattlegginga, vil Finansdepartementet invitera partia på Stortinget til å peike ut representantar til ei politisk referansegruppe. Denne referansegruppa vil bli orientert om utvalet sitt arbeid og konklusjonar.

Utvalet vil ha følgjande medlemmer:

Leiar: Avdelingsdirektør Nina Bjerkedal Oslo Medlemmer: Førsteamanuensis Diderik Lund Oslo Advokat Jan Syversen Oslo Seniorøkonom Eirik Wærness Stavanger Rådgjevar Karine Berg Oslo Avdelingsdirektør Morten Evjenth Lindbäck Oslo Forskar Karine Nyborg Oslo

Mandat for utvalet

”Petroleumsskattesystemet er en del av statens totale inntekter ("total government take") fra petroleumsvirksomheten. Til disse inntektene hører også CO2-avgiften, produksjonsavgiften, netto kontantstrøm fra SDØE og eiergodtgjørelse fra Statoil. Det er igangsatt arbeid med CO2-avgiften og produksjonsavgiften etter de retningslinjene som Stortinget trakk opp under behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 1999, jf. Budsjett Innst. S. II (1998-99). Regjeringen har også satt i gang et større arbeid hvor en vurderer organiseringen av det statlige engasjementet i petroleumsvirksomheten (Statoil og SDØE), jf. St. prp. nr. 80 (1998-99) og Innst. S. nr. 218 (1998-99).

Utgangspunktet for beskatningen på sokkelen er at petroleumsforekomstene tilhører staten, og at beskatningen skal gi vederlag til ressurseieren. Utnyttelsen av knappe naturressurser gir opphav til en avkastning utover normal avkastning, som ofte betegnes grunnrente. Myndighetene har anvendt skattesystemet for å trekke inn en stor del av grunnrenten, og petroleumsskattesystemet gir således betydelige inntekter over tid. Provenyhensyn står derfor sentralt i vurderingen av skattesystemet på sokkelen. For å sikre høy avkastning i sektoren og dermed et betydelig skattegrunnlag, er det viktig at beskatningen i minst mulig grad bidrar til å redusere effektivitet og verdiskapning.

Ekspertutvalget skal i første rekke vurdere petroleumsskattesystemet. Der det er nødvendig eller hensiktsmessig, kan utvalget likevel trekke inn andre deler av statens totale inntekter fra petroleumssektoren, og vurdere disse elementene i sammenheng med skattesystemet.

Utvalget bes vurdere om petroleumsskattesystemet bidrar til en samfunnsøkonomisk optimal utnyttelse av ressursene på sokkelen. Herunder bes utvalget vurdere om skattesystemet virker nøytralt i forhold til selskapenes beslutninger om leting, utbygging, drift og ilandføring. Spesielt bes utvalget vurdere om skattesystemet hindrer igangsetting av prosjekter som er lønnsomme før skatt. Utvalget bes også vurdere om skattesystemet kan gi insentiver til å gjennomføre prosjekter som ikke er lønnsomme før skatt. Utvalget bes drøfte i hvilken grad avvik fra nøytralitet kan tenkes å påvirke de faktiske beslutningene på sokkelen.

Som et ledd i vurderingene ovenfor bes utvalget :

  • klargjøre hva som bør forstås med en nøytral petroleumsbeskatning. Utvalget bes i den forbindelse drøfte sammenhengen mellom beskatning i landregimet og på sokkelen.
  • vurdere hvilke forutsetninger om selskapenes beslutninger som det synes mest relevant å legge til grunn for utformingen av et robust petroleumsskattesystem, jf. at selskapene i praksis bruker forskjellige forutsetninger og kriterier for sine beslutninger.
  • vurdere om de høye skattesatsene i petroleumsskattesystemet i seg selv kan svekke kostnadsbevisstheten og hindre en effektiv utnyttelse av ressursene.

Dagens petroleumsskattesystem gir gjennomgående tidlige fradrag for avskrivning og friinntekt i forhold til beskatningen av den tilhørende inntekten. Slik sett favoriserer systemet selskaper som allerede har sokkelinntekt. Utvalget bes vurdere om skattesystemet unødig skaper "inngangsbarrierer" for nye selskaper.

Ved overdragelse av lisenser skal Kongen etter pskl. § 10 samtykke til, og eventuelt sette vilkår for, de skattemessige konsekvensene. (Kongens myndighet er delegert til Finansdepartementet.) I lys av endrede gevinstbeskatningsregler, jf. pskl. §§ 3 og 5, bes utvalget vurdere om den skattemessige behandlingen av overdragelser av andeler i utvinningstillatelser kan forenkles samtidig som skattemessige forhold i minst mulig grad virker inn på selskapenes lønnsomhetsvurderinger ved eventuelle overdragelser.

Et skatteområde med høye satser må avgrenses nøye i forhold til virkeområdet for andre skatteregimer. Utvalget bes vurdere hvordan reglene for skattlegging av et utvinningsselskaps finansielle utgifter og inntekter kan påvirke lønnsomheten av utvinningsselskapenes virksomhet utenfor sokkelregimet. Utvalget bes også vurdere i hvilken grad selskapenes ekspansjon i virksomhet utenfor petroleumsskatteregimet uthuler skattegrunnlaget. Utvalget bes i tilfelle vurdere endringer som i større grad likestiller utvinningsselskaper med andre norske selskaper i forhold til investeringer i ikke-særskattepliktig virksomhet.

Utvalget kan fremme forslag til endringer i petroleumsskattesystemet som utvalget mener tilfredsstiller kravene til effektivitet og inndragning av grunnrente på en bedre måte. Endringsforslag må være ledsaget av forslag til overgangsbestemmelser. Utvalget bes vurdere om endringene som foreslås, kan få konsekvenser for skatteavtalene og den skatten de utenlandskeide selskapene betaler i hjemlandet. Utvalget skal redegjøre for provenyvirkningene av sine forslag.

Utvalget skal utrede de økonomiske og administrative konsekvensene av sine forslag.

Utvalgets rapport bes oversendt Finansdepartementet innen 1. juni 2000. En foreløpig redegjørelse for hvilke problemstillinger utvalget tar sikte på å ta opp, med foreløpige konklusjoner, bes gitt departementet innen 1. januar 2000.”

Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Lagt inn 22. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen