Historisk arkiv

Finansminister Gudmund Restad: - Stramt budsjett for at renten kan gå ytterligere ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 33/1999
Dato: 10. mai 1999

Finansminister Gudmund Restad:

- Stramt budsjett for at renten kan gå ytterligere ned

- Regjeringen legger stor vekt på å gjennomføre et stramt budsjett for 1999. Innenfor dette stramme opplegget har Regjeringen valgt å prioritere helse, eldreomsorg og kommuneøkonomi. Sammen med moderate inntektsoppgjør legger budsjettet til rette for at renten kan gå ytterligere ned i tiden framover, sier finansminister Gudmund Restad.

Den økonomiske utviklingen er i hovedtrekk slik Regjeringen forutsatte i Nasjonalbudsjettet i fjor høst. Regjeringen har derfor vært opptatt av å unngå at budsjettet svekkes vesentlig.

Utgiftene på statsbudsjettet har økt i løpet av 1999. Dette gjelder bl a bevilgninger i forbindelse med Kosovo-krisen og merutgifter innenfor sykehus- og omsorgssektoren. Med unntak av et beløp som tilsvarer bevilgningene i forbindelse med Kosovo-krisen (om lag 1,7 mrd kroner), har Regjeringen funnet inndekning for de økte utgiftene. Det skjer både ved økte inntekter og reduksjoner i andre utgifter. Utsiktene og utfordringene for norsk økonomi er ikke vesentlig endret siden statsbudsjettet ble vedtatt i fjor.

Norsk økonomi har bak seg seks år med sterk økonomisk vekst. Fra 1993 til 1998 var den gjennomsnittlige, årlige veksten i BNP for Fastlands-Norge hele 3¾ pst. I samme periode økte antall sysselsatte med hele 226 300, og ledigheten ble nesten halvert. En så sterk økonomisk vekst kunne ikke fortsette, og fjoråret var preget av tiltakende presstendenser i økonomien. Klarest kom dette til syne ved en lønnsvekst som var dobbelt så sterk som hos våre handelspartnere.

Veksten i norsk økonomi er nå dempet. Samtidig tyder utviklingen så langt i år på at balansen i økonomien er i ferd med å bedres:

  • Lønnsoppgjørene som er gjennomført i privat og offentlig sektor, har vært moderate. De avtalte tilleggene kan peke i retning av en gjennomsnittlig årslønnsvekst fra 1998 til 1999 på om lag 4½ pst. Dette legger i så fall et godt grunnlag for at lønnsveksten neste år kan komme ned på samme nivå som hos våre handelspartnere.
  • Kronekursen har styrket seg, og rentenivået er redusert. Siden slutten av mars har kursen ligget på om lag samme nivå som før kronen begynte å svekke seg i fjor sommer. Norges Banks renter er satt ned med til sammen 1,5 prosentenheter siden januar.

- Jeg har nå godt håp om renten kan gå ytterligere ned framover, sier Restad.

Ledigheten fortsatt lavere enn på samme tid i fjor

Arbeidsmarkedet er fortsatt stramt. Den registrerte ledigheten hittil i år er fortsatt lavere enn i fjor.

  • Den kraftige økningen i ledigheten som mange spådde ved årsskiftet, har heldigvis ikke kommet, påpeker finansministeren.
  • Vi er imidlertid klar over at enkelte sektorer kan være utsatt for økt arbeidsledighet framover. Dette gjelder særlig skipsbygging og industri som har store leveranser til oljesektoren. Også innen bygg- og anleggsvirksomhet kan det bli nedgang i sysselsettingen.

I andre deler av arbeidsmarkedet, særlig i helsesektoren, vil det fortsatt være mangel på arbeidskraft. Regjeringen vil derfor følge utviklingen på arbeidsmarkedet nøye.

En stram finanspolitikk gjør norsk økonomi mindre sårbar

Et stramt finanspolitisk opplegg for 1999 bidrar til en nødvendig nedkjøling av økonomien.

Usikkerheten knyttet til den økonomiske utviklingen er erfaringsmessig særlig stor under et konjunkturomslag. I dag er det vanskelig å ha oversikt over hva den forventede reduserte aktiviteten i petroleumssektoren vil bety. Verdensøkonomien kan utvikle seg svakere enn antatt. Den økonomiske veksten kan på den annen side også bli sterkere enn anslått. Blant annet kan veksten i det private forbruket være undervurdert.

Vi har erfart at oljeprisen er svært usikker. Store utslag i oljeprisen kan igjen påvirke kronekursen og dermed også renteutviklingen. Uro kan igjen oppstå i de internasjonale finansmarkedene. Dette smitter lett over på Norge.

-Mange usikkerhetsfaktorer ligger utenfor myndighetenes kontroll. Å bidra til å stabilisere norsk økonomi ved å videreføre en stram finanspolitikk reduserer sårbarheten overfor skiftende forhold i internasjonal økonomi, sier finansministeren.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen