Historisk arkiv

Finansministeren om MeritaNordbankens bud på Kreditkassen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 63/1999
Dato: 20. september 1999

Finansministeren om MeritaNordbankens bud på Kreditkassen

- Denne saken er meget vanskelig, både i forhold til konsesjonspolitikken og retningslinjene for statlig eierskap i finansinstitusjonene, sier finansminister Gudmund Restad til MeritaNordbankens bud på Kreditkassen.

- Regjeringen ønsker å sikre nasjonalt eierskap i de største norske finansinstitusjonene. Regjeringen er også opptatt av at enkeltinstitusjoner ikke må få en dominerende posisjon. Vi ønsker solide og konkurransedyktige institusjoner med hovedkontor i Norge, og det må også være reell konkurranse mellom dem, sier Restad. Dette er viktige elementer i retningslinjene for strukturpolitikken, som ble lagt fram for Stortinget 25. september 1998 i Kredittmeldingen for 1997. I Stortinget sluttet et stort flertall seg til dette.

Et eventuelt oppkjøp av Kreditkassen krever konsesjon. I Kredittmeldingen for 1997 heter det også at Finansdepartementet i den samlede konsesjonsvurderingen vil føre en restriktiv linje med hensyn til oppkjøp av de største norske finansinstitusjonene. Norske og utenlandske institusjoner vil, i samsvar med Norges internasjonale forpliktelser, bli behandlet likt i forhold til de strukturpolitiske retningslinjene.

Et flertall i Stortinget har forutsatt at staten skal eie minst en tredjedel av aksjene i de to største forretningsbankene. Staten eier i dag 34,6 prosent av aksjene i Kreditkassen. Statens Bankinvesteringsfond utøver statens eierskap. Fondet skal utøve sin virksomhet og det statlige eierskapet på selvstendig grunnlag, innenfor de rammer som er vedtatt av Regjeringen og Stortinget. Et sentralt punkt i retningslinjene er å sikre et stabilt nasjonalt eierskap i de største finansinstitusjonene.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, tel. 22 24 41 09/mobil 913 22 811

Lagt inn 20. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen