Historisk arkiv

Finansministeren positiv til arbeidsgruppe i svarbrev til EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 10/99
Dato 16.2.1999

Finansministeren positiv til arbeidsgruppe i svarbrev til EU

Finansminister Gudmund Restad har i dag sendt brev til EU-kommissær Yves-Thibault de Silguy der han stiller seg positiv til at Finansdepartementet deltar i en arbeidsgruppe med representanter for EU-kommisjonen. Spørsmålet om videreutvikling av dialogen mellom EU og Norge ble tatt opp under finansministerens møte med de Silguy i Brussel 19. januar.

I brevet viser Restad til at de Silguy under møtet uttalte at han så det som naturlig med en parallell arbeidsgruppe med representanter fra Norges Bank og Den europeiske sentralbanken.

Finansminister Gudmund Restad sier at det er i Norges interesse med en stabil monetær sone i Europa. En sunn og ansvarlig økonomisk politikk står sentralt for å oppnå dette målet. Det er også nyttig å diskutere med ulike EU-organer hvordan både Norge og EU, blant annet i utformingen av den økonomiske politikken, kan bidra til en slik monetær stabilitet. Det er allerede i dag etablert kanaler for dialog mellom Norge og EU på dette området. Regjeringen legger stor vekt på å videreføre og videreutvikle denne kontakten, både på politisk nivå og på embetsnivå. Arbeidsgruppene vil inngå som en del av denne dialogen med EU.

Finansministeren understreker at det er to helt sentrale forutsetninger for å opprette arbeidsgrupper: Den norske pengepolitikken ligger fast, og det ikke er aktuelt for Norge å vende tilbake til et fastkursregime. Den andre forutsetningen er at Regjeringen er forpliktet av Norges nei til EU-medlemskap i 1994. Dette innebærer at norsk økonomisk politikk ikke vil kunne være gjenstand for formelle overvåkingsprosedyrer av EU-organer, som for eksempel de prosedyrene som i dag gjelder for medlemslandene i EU. Dette er imidlertid ikke til hinder for at det kan føres drøftinger og dialog om den økonomiske politikken i Norge og EU.

Brevet er offentlig. Internettadresse.: www.finans.dep.no/Annen korrespondanse


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn16. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen