Historisk arkiv

Flertallet i arbeidsgruppe-rapport om flyselskapenes konkurransevilkår: skatte- og avgiftsreglene gir ikke grunnlag for utflagging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 70/99
Dato: 1.10.1999

Flertallet i arbeidsgruppe-rapport om flyselskapenes konkurransevilkår:

Skatte- og avgiftsreglene gir ikke grunnlag for utflagging

Arbeidsgruppen som har vurdert konkurransevilkårene i luftfarten konkluderer med at norske skatter og avgifter ikke gir grunnlag for flyselskapene til å flagge ut større deler av virksomheten. Gruppens endelige rapport er i dag overlevert Finansdepartementet.

Arbeidsgruppen ble oppnevnt i juni og har hatt representanter fra Konkurransetilsynet, Norges Handelshøyskole, flyselskapene og flere departementer. I henhold til mandatet har gruppen vurdert hvilken betydning skatte- og avgiftsreglene har å si for selskapenes konkurransevilkår. Gruppens foreløpige rapport ble lagt fram midt i august, for å gi Regjeringen mulighet til å ta hensyn til konklusjonene i budsjettarbeidet. Konklusjonene i den endelige rapporten gir et mer omforent og fullstendig bilde av selskapenes konkurransevilkår.

I den endelige rapporten som ble overlevert statssekretær Endre Skjørestad i dag er noen hovedkonklusjoner at:

  • norske skatter og avgifter forskjellsbehandler ikke norske og utenlandske flyselskaper
  • avgiftsnivået i Norge antas å ikke ha avgjørende betydning for hvilke flyselskaper som vil tilby sine tjenester i Norge
  • vridninger som kan oppstå mellom selskaper som følge av skatter og avgifter i sektoren er knyttet til merverdiavgiften og CO2-avgiften. Det er usikkert hvorvidt dette i praksis vil være et problem. Det er enighet i gruppen om at vridninger som skyldes merverdiavgiften ville forsvunnet hvis persontransport var en merverdiavgiftspliktig tjeneste.

Mindretallets syn

Flyselskapene støtter ikke flertallets syn om at det norske skatte- og avgiftsnivået ikke synes å gi de norske selskapene motiver til å flytte større deler av virksomheten utenlands. Dette spørsmålet har vært et viktig tema i den politiske debatten.

Skjørestad sier flertallets konklusjoner vil bidra til å nyansere debatten om årsakene til flyselskapenes problemer med lønnsomheten.

linkdoc006005-070296#docPressemelding fra utvalget er vedlagt.


Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, tel. 22 24 41 09/mobil 913 22 811

Lagt inn 1. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen