Historisk arkiv

Foreløpig ikke skatteplikt på premiefritak ved uførhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 16/99
Dato 5.3.1999

Foreløpig ikke skatteplikt på premiefritak ved uførhet

Finansdepartementet har kommet til at det ikke skal ilegges skatt på premiefritak ved uførhet for inntektsåret 1999 og tidligere år. Dette gjelder pensjons- og livrenteforsikring hvor premien bortfaller ved uførhet. Departementet har bedt Skattedirektoratet sørge for slikt skattefritak.

Samtidig starter departementet en vurdering av om regelverket fra år 2000 bør fastsette skattefritak, eller om en nærmere regulert skatteplikt bør lovfestes og tydeliggjøres.

For kort tid siden ble det satt søkelys på en uheldig og utilsiktet konsekvens av eksisterende regelverk. Enkelte uførepensjonister kunne blitt skattlagt fordi forsikringsytelsen er ansett som pensjon og dermed skattepliktig i henhold til regelverket. Finansdepartementet understreket straks at det var behov for en gjennomgang av regelverket fordi fortolkningen kunne gi utilsiktede virkninger.

Bakgrunn

En individuell pensjonsforsikringsavtale etter skatteloven (IPA) og andre livrenteprodukter kan ha avtale om premiefritak ved ervervsmessig uførhet. Premiefritak innebærer at forsikringstakeren slipper å betale premie så lenge vilkårene for et slikt fritak er oppfylt. I denne perioden er det forsikringsselskapet som dekker premien. Opptjening av rettigheter skjer i hele perioden det ytes premiefritak for, som om det ble innbetalt premie av den som har forsikringen.

Skatteteknisk anses premiefritak ved uførhet som en forsikringsytelse. Det kan i skattemessig sammenheng bli avgjørende om denne ytelsen anses som en pensjonsytelse som skal beskattes som personinntekt.

Regelene har etter alt å dømme vært håndhevet forskjellig. Det skyldes blant annet at livsforsikringsselskapene først fra inntektsåret 1998 har innberettet disse særlige ytelsene som skattepliktig pensjonsinntekt fordi det for inntektsåret 1998 ble innført nye rutiner for innberetningen for IPA.

Finansdepartementet har forståelse for at skattyterne ikke vil betrakte premiefritak som en pensjonsytelse på linje med en pensjonutbetaling. Det skaper også ekstra problemer for skattyterne at skattepliktige ytelser under f eks IPA ikke er trekkpliktige. Dette kunne gi enkelte uførepensjonister restskatt.

Fordi det har vært en god del uklarheter om hva som skal innberettes er det også grunn til å anta at det er innberettet uriktige beløp. Departementet har derfor bedt Skattedirektoratet sørge for at det ikke ilegges skatt for premiefritak for 1999 og tidligere år.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 5. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen