Historisk arkiv

Forslag til endringer i sentralbankloven: Åpner for å skille ut produksjonen av sedler og mynt i egne selskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 55/99
Dato: 20.8.1999

Forslag til endringer i sentralbankloven:

Åpner for å skille ut produksjonen av sedler og mynt i egne selskaper

Regjeringen foreslår å endre sentralbankloven slik at Norges Bank skal kunne skille ut produksjonen av sedler og mynt i egne selskaper eller sette produksjonen ut til andre. En eventuell beslutning om dette må tas av representantskapet, som er oppnevnt av Stortinget.

I en rekke andre land, for eksempel Sverige og Finland, lar sentralbanken andre utføre selve produksjonen. Hvorvidt Norges Bank skal kunne gjøre det samme er opp til representantskapet å avgjøre, men Regjeringen vil gi adgang til dette ved at loven foreslås endret. En mulighet er at produksjonen skilles ut i datterselskaper som banken selv eier. Forhold som pris, kvalitet og sikkerhet må avgjøres av banken.

Endringene i sentralbankloven legges fram i loven om betalingssystemer (ot. prp 96 (1998-99). Her foreslår Regjeringen også at Norges Bank skal kunne bruke gjenkjøpsavtaler i sine markedsoperasjoner med andre enn banker. Norges Bank skal også kunne delta i arbeidsgiversammenslutninger som kan treffe beslutninger som er bindende for banken.

Konsesjonsplikt for interbanksystemer

Regjeringen foreslår at det skal kreves konsesjon fra Norges Bank til å etablere og drive interbanksystemer. Dette er systemer bankene har for betalingsoppdrag mellom kundene. I dag er disse kun regulert av avtaler mellom bankene. Med det nye lovforslaget ønsker myndighetene å sikre effektiv og sikker betalingsoverføring. Ut fra samfunnshensyn er det viktig å hindre at eventuelle likviditets- eller soliditetsproblemer i en bank forplanter seg til andre aktører i finansmarkedene. Bransjeorganisasjonene har vært positive til konsesjon.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Lagt inn 20. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen