Historisk arkiv

Forslag til endringer i skatteloven: Regjeringen åpner for elektronisk innbetaling av skatter og avgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

99/1999

Pressemelding

Nr.: 99/1999
Dato: 17. desember 1999

Forslag til endringer i skatteloven:
Regjeringen åpner for elektronisk innbetaling av skatter og avgifter

Regjeringen har i dag lagt fram flere forslag til endringer i skatteloven. Blant forslagene er nye regler som åpner for elektronisk innbetaling av skatter, avgifter og toll. Klagefristen ved bruk av forhåndsutfylt selvangivelse blir forlenget. Lovforslaget inneholder også endringer i rederibeskatningen og forslag om at skatte- avgifts og tollmyndighetene får adgang til taushetsbelagt informasjon ved mistanke om lovbrudd.

Regjeringen ønsker å forenkle innbetalingen av skatter, avgifter og toll ved å åpne for elektronisk betaling. Dette krever endringer i lovverket, blant annet for å kunne sikre fullstendige opplysninger om avsender og hva beløpet gjelder. Målet er å sikre at betalingen blir korrekt registrert og at den nye innbetalingsformen fungerer effektivt.

Lengre klagefrist på selvangivelsen

Odelstingsproposisjonen inneholder også forslag om at klagefristen ved forenklet selvangivelse blir forlenget. De fleste som leverer forenklet selvangivelse får ligningen utlagt i juni. Med dagens klagefrist går denne ut mens mange er på sommerferie. Derfor foreslås det at Finansdepartementet får hjemmel til å forlenge fristen. Regjeringen har fått tilslutning i Stortinget til å utvide prøveordningen med forhåndsutfylt selvangivelse i ett år. Ordningen har fått svært god mottakelse hos publikum, viser Skattedirektoratets undersøkelser.

Lovforslaget inneholder også en del tekniske justeringer og en presisering om at premier i pengespillet "Kjempeflax" skal være fritatt for inntektsskatt og at fordring på fremtidige utbetalinger av premie skal være unntatt fra formueskatt.

Tiltak mot økonomisk kriminalitet

Regjeringen er opptatt av å samordne og effektivisere myndighetenes arbeid mot økonomisk kriminalitet. Lovforslaget åpner for at skatte- og avgiftsmyndighetene kan gi opplysninger til Arbeidstilsynet og Kredittilsynet. For eksempel innebærer det at en skattyter som gir feilaktig informasjon til ligningsmyndighetene ikke skal være beskyttet av taushetsplikten overfor instanser som har beslektede kontrolloppgaver. Regjeringen foreslår også at skatte- og avgiftsmyndighetene kan innhente opplysninger om hvem som er innehaver av et hemmelig telefonnummer, der det er mistanke om at telefonnummeret er brukt i forbindelse med skatte- eller avgiftsunndragelse, for eksempel ved annonsering av varer eller tjenester i aviser.

Endringer i rederibeskatningen

De nye reglene for rederibeskatning ble innført fra og med 1996. Finansdepartementet har senere utredet behovet for utfyllende regler og presiseringer. Utkast til regelendringer har vært til høring. Blant annet foreslår Regjeringen å utvide forbudet mot lån til skattytere utenfor ordningen som har direkte eller indirekte eierinteresser i selskapet. Forbudet vil etter forslaget også omfatte garantier og andre former for sikkerhetsstillelse. Etablerte ordninger kan bestå fram til 1. januar 2002.