Historisk arkiv

Mer brukervennlige og samordnede regnskapsregler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 31/99
Dato: 6.5.1999

Mer brukervennlige og samordnede regnskapsregler

Bestemmelser om registrering, dokumentasjon og oppbevaring av regnskapsopplysninger er nå samlet i én forskrift som Finansdepartementet har fastsatt i dag. Den nye forskriften trer i kraft 1. juli 1999, og innebærer en betydelig samordning og forenkling for brukerne.

Frem til nå har disse bestemmelsene vært spredt i en rekke forskrifter med hjemmel i mange ulike lover (regnskapslovgivningen, skatte-, avgifts- og ligningslovgivningen). Hensynet til brukerne har vært viktig når Finansdepartementet har samordnet reglene i én forskrift. Finansdepartementet har samtidig kunnet oppheve en rekke bestemmelser fastsatt i og i medhold av skatte- og avgiftslovgivningen.

Den nye forskriften inneholder generelle regler om registrering, dokumentasjon og oppbevaring av regnskapsopplysninger. Særregler for enkelte næringer er samlet i ett kapittel. Disse omfatter blant annet bygg- og anleggsbransjen, drosjenæringen, restauranter, frisører og regnskapspliktige innen petroleumsutvinning og rørledningstransport. Forskriften har også regler for utenlandske selskaper som driver virksomhet på norsk sokkel. Det vil bli laget en kort veiledning til enkelte bestemmelser i forskriften innen 1. juli 1999.

Den nye forskriften utfyller regler i kapittel 2 i den nye regnskapsloven som ble vedtatt i fjor og som gjelder fra 1. januar 1 år. I henhold til denne kan regnskapspliktige benytte gamle regler om bokføring frem til 1. januar 2001.

Forskriften finnes på Finansdepartementets internettsider: linkvedleggwww.finans.dep.no (Finansmarkedene, Lover og forskrifter). Den kan også fås fra Informasjonskontoret, e-post www.finans.dep.no eller faks 22 24 95 10.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 6. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen