Historisk arkiv

Merket mineralolje skal heretter være grønn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 56/99
Dato: 23.8.1999

Merket mineralolje skal heretter være grønn

Finansdepartementet har besluttet å endre fargen på merket mineralolje fra rød til grønn. Det nye, grønne fargestoffet er nylig anbefalt av en arbeidsgruppe. Fargen er identisk med den som brukes blant annet i Sverige.

En årsak til endringen er at det røde fargestoffet kan gi belegg og sot i enkelte parafinovner.

Arbeidsgruppen som nå har anbefalt fargeendringen har blant annet hatt representanter fra Statens forurensingstilsyn, Direktoratet for brann og eksplosjonsvern, og fra oljebransjen.

Mineralolje er en samlebetegnelse for blant annet fyringsparafin, dieselolje og fyringsolje. Bare mineralolje som brukes til drivstoff for kjøretøyer er pålagt autodieselavgift og skal være blank. De ulike fyringsproduktene har ikke denne avgiften og skal derfor være merket. I likhet med de fleste andre land bruker Norge farge for å skille den fra den blanke. Det er forbudt å bruke merket mineralolje som drivstoff på kjøretøyer, med unntak av traktorer og anleggskjøretøyer som kjører på lukket område.

I en overgangsperiode på et halvt år vil det fortsatt være anledning til også å bruke det røde fargestoffet. Overgangen til nytt fargestoff er gjort ved en forskriftsendring fra Finansdepartementet.

Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Lagt inn 23. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen