Historisk arkiv

Ny eiendomsskatt for kraftanlegg utsettes til 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 52/1999
Dato: 2. juli 1999

Ny eiendomsskatt for kraftanlegg utsettes til 2001

Regjeringen utsetter iverksettingen av de nye takseringsreglene for eiendomsskatt for kraftanlegg til 2001. Regjeringen har i dag i statsråd vedtatt dette ved en kgl. res.

- Det har oppstått usikkerhet omkring forholdet mellom kommunenes inntekter fra eiendomsskatten på kraftanlegg under de nye reglene og forutsetningene for Stortingets tidligere vedtak. Det er derfor behov for en fornyet vurdering i Stortinget. Regjeringen vil legge spørsmålet fram for Stortinget i høstens budsjett. Utsettelsen er nødvendig for at Stortinget skal få tid til å vurdere kraftkommunenes inntekter fra eiendomsskatten under de nye takseringsreglene, sier finansminister Gudmund Restad.

- Utsettelsen av de nye reglene for verdsettelse gir kommunene forutsigbare rammer for behandlingen av 2000-budsjettene. Uten en slik utsettelse ville inntektene fra eiendomsskatten vært uavklart langt utover høsten og vanskeliggjort kommunenes budsjettbehandling, sier Restad.

Utsettelsen innebærer at den samlede eiendomsskatten på kraftforetakene i 2000 blir liggende om lag på nivået for inneværende år - trolig i størrelsesorden 400 mill. kroner høyere enn den ville ha blitt med de nye reglene.

De nye reglene om formuesverdsettelse av kraftanlegg ble vedtatt av Stortinget som en del av kraftskattereformen i 1996. Formålet var å gi en mer ensartet verdsettelse som bedre vil uttrykke markedsverdien av kraftanlegget. Stortinget forutsatte at de nye verdsettingsreglene skulle få virkning for eiendomsskatten på kraftanlegg ved en delvis ikrafttredelse av eiendomsskatteloven § 8. De nye reglene skulle opprinnelig gjelde fom. 1999, men ble i fjor høst utsatt ett år av administrative årsaker.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Lagt inn 2. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen