Historisk arkiv

Ny lov om foretakspensjon: Bedre rettigheter for arbeidstakerne – fleksibilitet for arbeidsgiver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 25/99
Dato: 9. april 1999

Ny lov om foretakspensjon: Bedre rettigheter for arbeidstakerne – fleksibilitet for arbeidsgiver

Regjeringen har i dag lagt fram forslag til ny lov om foretakspensjon. Skattefavoriserte, kollektive pensjonsordninger omfatter i dag mer enn 35 prosent av alle arbeidstakere i privat sektor. Rettighetene til medlemmene styrkes med det nye forslaget, samtidig som arbeidstakeren til en hver tid vil ha oversikt over opptjente pensjonsrettigheter. Jevn opptjening av pensjon gir lavere innbetaling for eldre arbeidstakere.

Loven avløser 30 år gamle forskrifter. Sentralt i lovarbeidet er de føringer som ligger i Velferdsmeldingen (St meld nr 35 (1994-95)) og Stortingets behandling av denne meldingen.

Det er lagt vekt på å utforme regler som passer for de fleste pensjonsordningene, slik at arbeidsgivernes interesse i å ha pensjonsordninger for sine ansatte ikke svekkes.

Regjeringen har ønsket fleksible løsninger som kan tilpasses ulike bedrifters behov og økonomi. Derfor er det fortsatt opp til arbeidsgiver om ansatte skal tilbys en foretaks-pensjonsordning, og hvilket ytelsesnivå ordningene skal ha.

For nyansatte i foretaket gir loven rett til medlemskap fra første arbeidsdag i bedriften. Adgangen til å holde yngre arbeidstakere utenfor ordningen reduseres gjennom en rett til medlemskap fra fylte 20 år, med adgang til å fastsatte lavere aldersgrense. Rettighetene til deltids-, og sesongarbeidere blir også styrket.

Hensynet til eldre arbeidstakeres yrkesdeltakelse har også vært sentralt. Overgang til jevn opptjening vil også gjøre det mindre kostbart for foretakene å inkludere eldre arbeidstakere i pensjonsordningen. For å motivere til videre yrkesdeltagelse foreslås regler som skal gi rett til fortsatt opptjening av pensjon eller styrking av pensjonsrettigheter for de som fortsetter å arbeide ut over pensjonsalderen.

Tjenestepensjoner finansieres i hovedsak av arbeidsgiver, og kommer i tillegg til ytelser fra folketrygden. Arbeidsgiver får inntektsfradrag for premieinnbetalinger og tilskudd til ordningen. Ordningene må være organisert gjennom forsikringsselskap eller pensjonskasse, som skal garantere ytelsene fra pensjonsordningen. Pensjonen skal utgjøre en fastsatt del av tidligere lønn. Alderspensjon vil være en obligatorisk ytelse i en foretakspensjonsordning. Det vil være opp til foretaket å avgjøre om uførepensjon og etterlattepensjon skal omfattes.

Etter lovforslaget skal rett til pensjon opptjenes jevnt gjennom hele opptjeningstiden. Dette medfører at opptjente rettigheter til enhver tid skal sikres fullt ut gjennom årlige innbetalinger fra foretaket. For arbeidstakeren vil dette gjøre det lettere å ha oversikt over opptjent pensjon til enhver tid. For foretakene vil pensjonskostnadene bli mer synlige som en del av den samlede godtgjørelsen i arbeidsforholdet.

Regjeringen foreslår en aldersgrense på 67 år for rett til alderspensjon i foretakspensjonsordninger. Det er den samme aldersgrensen som gjelder i folketrygden. Med tanke på den kommende eldrebølgen er det av viktig å stimulere til lang yrkesdeltakelse.

I Velferdsmeldingen ble det foreslått at minstekravet til opptjeningstid for fulle pensjonsrettigheter skulle settes til 40 år. Regjeringen foreslår at dagens minstekrav på 30 år opprettholdes.

Regjeringen foreslår at gjeldende skatteprinsipp beholdes. Innenfor visse rammer gis det fradrag i alminnelig inntekt for alle tilskudd til pensjonsordningen, mens løpende avkastning først kommer til beskatning ved utbetaling av pensjon. Alle ytelser som utbetales skattlegges fullt ut som pensjonsinntekt. Denne gunstige skattemessige behandlingen forutsetter at vilkårene i forslaget til lov om foretakspensjon er oppfylt.

Lovforslaget avviker på vesentlige punkter fra gjeldende rett. Det er derfor foreslått et betydelig antall overgangsregler, på enkelte punkter med en overgangsperiode på opptil 10 år.

Loven skal etter forslaget tre i kraft 1. januar 2001. Dette innebærer at nye regler om innskuddsbasert foretakspensjon vil kunne fremmes og behandles av Stortinget før loven ter i kraft.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 9. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen