Historisk arkiv

OECD: ”Myk landing” for norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.9/99
Dato 16.2.1999

OECD: ”Myk landing” for norsk økonomi

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) offentliggjør i dag sin årlige rapport om norsk økonomi. I rapporten ser OECD for seg en ”myk landing” for norsk økonomi, med markert svakere vekst i fastlandsøkonomien i år og neste år. Dette vil ifølge OECD bidra til en mer normal kapasitetsutnyttelse framover.

Etter OECDs vurdering er det nå viktig at myndighetene og partene i arbeidslivet oppfyller forpliktelsene som ligger i Solidaritetsalternativet. I tråd med denne strategien, skal finanspolitikken bidra til å stabilisere den økonomiske aktiviteten, noe som i dagens situasjon krever et stramt finanspolitisk opplegg. Pengepolitikken rettes på sin side inn mot å stabilisere valutakursen, mens partene i arbeidslivet må sørge for en moderat lønnsvekst.

Et nytt lønnsoppgjør med høye tillegg, eller ny uro i finansmarkedene, vil ifølge OECD kunne bidra til at rentenivået i Norge holder seg på et høyt nivå framover. En slik utvikling vil kunne forsterke nedgangen i norsk økonomi.

Finansminister Gudmund Restad konstaterer at OECD mener at finanspolitikken er godt tilpasset den aktuelle situasjonen i norsk økonomi. Han viser videre til at OECD anbefaler at Solidaritetsalternativet videreføres for å stabilisere den økonomiske utviklingen i Norge. Dette er i tråd med Regjeringens vurderinger. Myndighetene og partene i arbeidslivet må nå sørge for at Solidaritetsalternativet fungerer i tråd med intensjonene, sier han.

Finansministeren understreker at en lønns- og kostnadsvekst på linje med handelspartnerne er en forutsetning for fortsatt høy sysselsetting i Norge. En markert nedgang i lønns- og kostnadsveksten framstår derfor som en av hovedutfordringene i norsk økonomi i 1999 og 2000.

Eget kapittel om bærekraftig utvikling

I årets landrapport har OECD for første gang et eget kapittel om bærekraftig utvikling. Kapitlet tar for seg forvaltningen av nasjonalformuen og av naturressurser som fisk og petroleum. Innenfor miljøpolitikken tar rapporten særlig for seg klima- og forurensingspolitikken. Norge får positiv omtale for sin ledende rolle i arbeidet med bærekraftig utvikling, når det gjelder kostnadseffektivitet både i internasjonale miljøavtaler og i nasjonal politikk, og for arbeidet med å integrere miljøhensyn i andre politikkområder. OECD mener det fortsatt er rom for en mer kostnadseffektiv politikk på flere områder, og anbefaler økt bruk av økonomiske virkemidler.

Miljøvernminister Guro Fjellanger sier at OECDs rapport er et meget nyttig og konstruktivt bidrag til diskusjon av sentrale problemstillinger i norsk miljøpolitikk, og deler OECDs syn på betydningen av økt bruk av økonomiske virkemidler.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 16. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen