Historisk arkiv

Regjeringen foreslår å oppheve CO2-avgiften på flydrivstoff til internasjonal luftfart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 20/99
Dato: 26.3.1999

Regjeringen foreslår å oppheve CO2-avgiften på flydrivstoff til internasjonal luftfart

Regjeringen har i dag lagt fram forslag for Stortinget om å fjerne CO2- og svovelavgift på drivstoff til bruk i internasjonal luftfart. Innbetalt avgift vil bli tilbakebetalt med renter. Fritaket for utenlandstrafikk fra 1. januar 1999 innebærer at staten isolert sett taper 75 millioner i år. For å dekke tapet blir flyseteavgiften foreslått økt fra 1. mai.

Stortinget vedtok før årsskiftet å innføre CO2- og svovelavgift på alt flydrivstoff som tankes i Norge, både til innenlands- og utenlandsflyginger. Vedtaket ble innført fra 1. januar i år.

Kort tid etter varslet Regjeringen at det var oppstått tvil om de vedtatte avgiftene for internasjonal luftfart er i overensstemmelse med bilaterale luftfartsavtaler (pressemelding 6/99). Norge har slike avtaler med en rekke land. Regjeringen foreslår derfor at vedtaket endres. Det gis fritak for avgift på flydrivstoff som tankes i Norge for flyging direkte til utlandet uten mellomlanding i Norge (internasjonal luftfart). For innenlands flytrafikk blir det ikke foreslått endringer.

Inntektstapet dekkes inn ved å øke flyseteavgiften prosentvis likt (13,8 pst) for innenlandsflyging og utenlandsflyging. Avgiften på innenlandsreiser økes med 7,50 kroner - til 62 kroner. Avgiften på utenlandsreiser økes med 15 kroner til 124 kroner. Den totale avgiftsbelastningen for luftfarten blir etter dette den samme som i dag. Fordelingen blir mer i tråd med situasjonen før 1. januar, fordi innføringen av CO2- og svovelavgiften skjedde samtidig med en reduksjon i flyseteavgiften.

Regjeringen fastholder at CO2-utslipp fra luftfarten bør reduseres, og vil arbeide aktivt internasjonalt for at luftfarten, som andre deler av økonomien, blir pålagt utslippsreduksjoner. Regjeringen vil også arbeide aktivt for å bringe de bilaterale avtalene med andre land i overensstemmelse med målet om å ha CO2-avgift på internasjonal luftfart


Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 26. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen