Historisk arkiv

Regjeringen foreslår å oppheve CO2-avgiften på drivstoff til internasjonal flytrafikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 6/99
Dato: 26. januar 1999

Regjeringen foreslår å oppheve CO2-avgiften på drivstoff til internasjonal flytrafikk

Regjeringen vil om kort tid foreslå å oppheve vedtaket om CO2-avgift på flydrivstoff i internasjonal luftfart. Årsaken er at avgiften kan komme i konflikt med avgiftsbestemmelsene i bilaterale luftfartsavtaler som Norge har inngått med en rekke andre land.

Flytrafikken er en viktig kilde til CO2-utslipp, og Regjeringen fastholder at slik forurensning bør beskattes. Norge vil derfor arbeide aktivt internasjonalt for å sikre at all luftfart blir pålagt utslippsreduksjoner. Samtidig vil Regjeringen arbeide for å bringe de bilaterale avtalene i overensstemmelse med målet om å ha CO2-avgift også på internasjonal luftfart.

Da Stortinget behandlet proposisjonen om grønne skatter i juni 1998, ble det vedtatt at luftfarten skal belastes CO2-avgift på alt flydrivstoff som tankes i Norge. Vedtaket trådte i kraft 1. januar i år og ble ikke oppfattet å være i strid med alminnelige internasjonale avtaler på området.

Etter en fornyet gjennomgang er Regjeringen kommet til at det er betydelig tvil om CO2-avgiften på drivstoff til bruk i internasjonal luftfart, er i overensstemmelse med internasjonale bilaterale luftfartsavtaler Norge har inngått med andre land. Derfor foreslår Regjeringen at vedtaket oppheves. For innenlands flyging vil det ikke bli foreslått endringer.

Et fritak for utenlandstrafikk vil isolert sett innebære at staten taper 80 millioner kroner årlig. Regjeringen vil foreslå å dekke inn tapet ved økning i andre avgifter på luftfarten. Forslaget vil bli lagt fram for Stortinget så raskt som mulig. Stortingets vedtak om CO2-avgift på flydrivstoff fra 1.1.1999 vil gjelde også for internasjonal luftfart inntil Stortinget eventuelt vedtar fritak.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 26. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen