Historisk arkiv

Regjeringen vil videreføre statlig eierskap i bankene og myke opp eierbegrensningsregelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 83/1999
Dato: 29. oktober 1999

Kredittmeldingen 1998:

Regjeringen vil videreføre statlig eierskap i bankene og myke opp eierbegrensningsregelen

Regjeringen vil beholde statlig eierskap i Kreditkassen og DnB og likebehandle de to bankene. Samtidig foreslår Regjeringen et unntak fra eierbegrensningsregelen på 10 prosent for eierandeler opp til 25 prosent ved strategisk samarbeid. Forslagene omtales i kredittmeldingen for 1998 og i en egen odelstingsproposisjon som begge er lagt fram i statsråd i dag.

Regjeringen mener at retningslinjene for strukturpolitikken som ble trukket opp i kredittmeldingen for ett år siden gir et godt utgangspunkt også videre framover. Et stort flertall i Stortinget ga støtte til denne politikken.

I eierskapspolitikken legger Regjeringen til grunn:

  • Det er et mål å sikre langsiktig norsk eierskap.
  • Myndighetene må sikre tilstrekkelig norsk eierskap ved at staten eier over 1/3 av aksjene i de to største forretningsbankene.
  • Bankene må likebehandles i forhold til målet om nasjonalt eierskap.

Også i konsesjonspolitikken vil Finansdepartementet bygge videre på retningslinjene fra kredittmeldingen for 1997:

  • Ved konsesjonsbehandling vil det bli lagt stor vekt på hensynet til konkurranse og soliditet. Utviklingen internasjonalt mot større enheter og økt konkurranse over landegrensene vil ha mye å si for konkurransesituasjonen.
  • Konsesjonssøknader om oppkjøp og konsentrasjon av de største norske finansinstitusjonene og grupperingene vil bli vurdert ut fra markeds- og konkurransehensyn. Med dagens markedssituasjon er det ikke aktuelt å tillate at de to største forretningsbankene blir slått sammen.

Ut fra disse retningslinjene vil det være opp til institusjonene å finne fram til organisasjons- og driftsformer som gir grunnlag for lønnsom drift. Regjeringen understreker at eventuelle søknader om fusjoner eller oppkjøp må legge opp til solide og effektive institusjoner. Også staten som eier vil med bakgrunn i disse retningslinjene legge vekt på gode forretningsmessige løsninger.

Eierandeler opp mot 25 prosent

De foreslåtte endringene i finansieringsvirksomhetsloven er et unntak fra regelen om 10 prosent eierbegrensning. Ved strategiske samarbeidsavtaler gis det mulighet til eierandeler på opp til 25 prosent. En slik mulighet for konsesjon til store eierandeler vil åpne for samarbeid både mellom norske finansinstitusjoner, og mellom norske og utenlandske finansinstitusjoner. Et eksempel på strategisk samarbeid kan være kombinert deleierskap og utstrakt forretningsmessig samarbeid. Det strategiske samarbeidet vil kunne kombineres med både ensidige og gjensidige eierandeler.

Kredittmeldingens innhold

Kredittmeldingen for 1998 inneholder også en oversikt over Finansdepartementets og Kredittilsynets forvaltningsarbeid på finansmarkedet i 1998. Meldingen omtaler videre virksomheten i Kredittilsynet, Norges Bank, Folketrygdfondet, Bankinvesteringsfondet og Banksikringsfondet. Det er samtidig med meldingen lagt fram en proposisjon med forslag til endringer i finansieringsvirksomhetsloven.

Kapittel 2.3 i kredittmeldingen: ”Om eigarskap og struktur for finansmarknaden” ligger på Finansdepartementets internettsider: www.finans.dep.no under Dokumentarkiv, Proposisjoner, meldinger og utredninger. Hele meldingen legges ut senere.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Lagt inn 29. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen