Historisk arkiv

Retningslinjene for Statens petroleumsfond: Tobakksindustrien utelukkes - eget miljøfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 36/1999
Dato: 10. mai 1999

Retningslinjene for Statens petroleumsfond:

Tobakksindustrien utelukkes - eget miljøfond

Regjeringen vil utarbeide nye retningslinjer for forvaltningen av Statens petroleumsfond. Regjeringen vil skille ut 1 milliard kroner som skal forvaltes etter særskilte miljøkriterier. Samtidig ønsker Regjeringen at fondet ikke investeres i bedrifter som har tobakk som hovedprodukt.

Regjeringen varslet i Revidert nasjonalbudsjett 1998 at den ville arbeide for at miljøhensyn kan legges til grunn ved plassering av kapitalen i Statens petroleumsfond. I 1998 investerte fondet i over 2000 selskaper. Regjeringen har kommet fram til tre tiltak for forvaltningen av Statens petroleumsfond for å fremme hensynet til miljø og etikk:

  • 1 mrd kroner av fondet skilles ut og forvaltes etter særskilte miljøkriterier. Aktuelle kriterier for valg av selskaper i denne delen av petroleumsfondet kan være krav om miljøsertifisering eller miljørapportering. Regjeringen vil også vurdere å bruke miljøeffektivitet som et kriterium. Dette kan for eksempel være forurensningsnivå, energibruk eller ressursbruk pr produsert enhet. Størrelsen på miljøfondet vurderes på nytt etter tre år med tanke på en eventuell økning av den innskutte kapitalen, etter at resultatene er evaluert.
  • Åpning for bruk av stemmerettene knyttet til petroleumsfondets aksjer for å fremme hensynet til menneskerettigheter og miljø.
  • Hele fondet forbys å investere i selskaper som har produksjon av tobakksprodukter som hovedaktivitet.

Ved å stille krav til investeringene vil Norge kunne være en pådriver for å forbedre offentlig tilgjengelig informasjon om miljøforhold ved enkeltselskapers virksomhet, blant annet ved å gi oppdrag til fagmiljøer som har spesialisert seg på dette.

Landlisten vil bli utvidet

Regjeringen har også arbeidet videre med spørsmålet om utvidelse av listen over land som petroleumsfondet kan investeres i, slik det ble varslet i Revidert nasjonalbudsjett 1998. I dag kan fondet investeres i 21 land med velutviklede finansmarkeder. Regjeringen har kommet til at landlisten bør utvides til å omfatte enkelte nye, framvoksende økonomier. I vurderingen av hvilke enkeltland som skal tas med i landlisten, vil det bli lagt vekt på forhold knyttet til landrisiko, finansmarkedenes størrelse og likviditet, og hvordan ulike markeder vil påvirke avkastningen og risikoen for petroleumsfondet som helhet. Regjeringen vil i nasjonalbudsjettet til høsten orientere om hvilke nye land som skal tas med. De nye landene vil kunne komme inn i landlisten fra 1. januar 2000.

Verdien anslått til vel 200 milliarder kroner ved årsskiftet

I Revidert nasjonalbudsjett 1999 anslås netto avsetning i petroleumsfondet i 1999 til 26,8 mrd kroner. Dette utgjør forskjellen mellom statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten på 37,7 mrd kroner og overføringen fra fondet til statsbudsjettet på 10,9 mrd kroner. Medregnet renter og utbytte i fondet på 3,7 mrd kroner anslås det totale overskuddet i Statens petroleumsfond i 1999 til 30,5 mrd kroner. Markedsverdien av fondet er anslått til 203 mrd kroner ved utgangen av 1999. Oljeprisforutsetningen er den samme som i Nasjonalbudsjettet 1999, 110 kroner fatet.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen