Historisk arkiv

Selvfinansierende fraktutjevningsordning for drivstoff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 42/99
Dato: 21.5.1999

Selvfinansierende fraktutjevningsordning for drivstoff

Finansminister Gudmund Restad:

- Viktig å sikre en utjevning av fraktkostnadene for drivstoff.

Regjeringen har i dag lagt fram et justert forslag om innføring av en selvfinansierende fraktutjevningsordning for drivstoff. Ordningen vil bidra til at fraktkostnadene ikke gir grunnlag for ulike priser på drivstoff. Ordningen foreslås innført fra 1. juli 1999. Den vil da erstatte den gjeldende tilskuddsordningen over statsbudsjettet.

Forslaget har vært på bred høring, og det er foretatt en nærmere vurdering av ordningens virkning, herunder årsaken til geografiske ulikheter i prisene på drivstoff. Forslaget er i store trekk tilsvarende det forslag som ble fremmet i desember i fjor. Det foreslås imidlertid enkelte justeringer:

  • Den såkalte 0-sonen utvides fra 10 til 30 km, slik at tilskudd for fraktkostnader kun utbetales utenfor en sone på 30 km fra oljeselskapenes depoter. Dette vil gjøre ordningen mer målrettet i forhold til distriktene.
  • Oljeselskaper som baserer sin virksomhet på importert drivstoff holdes foreløpig utenfor ordningen ved at disse selskapene ikke pålegges å betale inn til ordningen og heller ikke gis rett til frakttilskudd. Alternative løsninger for slik virksomhet vil bli vurdert.

Forslaget innebærer at alle fraktkostnader for drivstoff levert utenfor 0-sonen dekkes fullt ut. Ordningen skal finansieres ved at oljeselskapene betaler et bidrag på 5 øre per liter omsatt drivstoff til et eget fond.

Ordningen vil omfatte produkter som er i dag pålegges bensinavgift eller autodieselavgift. Av kontrollmessige og administrative årsaker er det nødvendig med ytterligere utredning før merket autodiesel kan omfattes av innbetalingsordningen. For å sikre at de produktene det utbetales tilskudd til også er de som bidrar inntektsmessig til ordningen, er det derfor foreløpig lagt opp til at merket autodiesel holdes utenfor den nye ordningen.

Forslaget fremgår av Ot prp nr 73 (1998-99) Om lov om selvfinansierende fraktutjevningsordning for drivstoff.

Proposisjonen finnes på Finansdepartementets internettsider: www.finans.dep.no (Dokumentarkiv, Proposisjoner, meldinger og utredninger).


Kontaktperson:
Jan-Erik Støstad, telefon 22 24 45 04

Lagt inn 21. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen