Historisk arkiv

Utval for sysselsetting og verdiskaping oppnemnt i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr. 29/99
Dato: 23.4.1999

Utval for sysselsetting og verdiskaping oppnemnt i dag

Professor Steinar Holden skal leie utvalet som skal drøfte strategiar for sysselsetting og verdiskaping fram mot 1. juli 2000. Utvalet skal m.a. drøfte strategiar som kan sikre ei balansert utvikling i norsk økonomi og full sysselsetting. Målet er mellom anna å bidra til bærekraftig, full sysselsetjing og vekst i konkurranseutsett sektor i Fastlands-Noreg.

På den inntektspolitiske konferansen på Thorbjørnrud 16. og 17. desember 1998, der medlemene i Kontaktutvalet for inntektsoppgjera var med, vart ein einige om å setje ned to utval: Eit kortsiktig (Arntsen-utvalet) som skulle arbeide fram mot inntektsoppgjeret 1999, og eit meir langsiktig utval. Det langsiktige utvalet, som vart oppnemnt i statsråd i dag, skal legge fram sin rapport innen utgangen av juni 2000. Utvalet skal peke på dei viktigaste utfordringane norsk økonomi står overfor, og drøfte strategiar som kan bidra til ei balansert utvikling i økonomien. Mandatet er vedlagt.

Utvalsleiar: Professor Steinar Holden, Bærum

Medlemene i utvalet er:

Nestleiar Jan Balstad, Nesodden

Leiar Randi Bjørgen, Trondheim

Leiar Aud Blankholm, Oslo

Leiar An-Magritt Aanonsen, Oslo

Administrerande direktør Finn Bergesen jr ., Bergen

Administrerande direktør Anne-Grete Ellingsen ,Oslo

Styreleiar Halvdan Skard, Bærum

Visesentralbanksjef Jarle Bergo, Enebakk

Nestformann Einar Johansen, Vadsø

Leiar Kirsten Indgjerd Værdal , Inderøy

Avdelingsdirektør Randi Wilhelmsen, Oslo

Ekspedisjonssjef Morten Reymert, Oslo

Ekspedisjonssjef Lorents Lorentsen, Oslo

Ekspedisjonssjef Petter Skarheim, Asker

Forskingssjef Ådne Cappelen, Oslo

I tillegg vil Finansdepartementet oppnemne ytterlegare eit medlem til utvalet.

MANDAT FOR UTVALGET SOM SKAL DRØFTE STRATEGIER FOR SYSSELSETTING OG VERDISKAPING

Utvalget skal legge til grunn at den økonomiske politikken skal bidra til en bærekraftig utvikling med full sysselsetting og høy verdiskaping, vekst i konkurranseutsatt sektor i Fastlands-Norge, en effektiv offentlig sektor og en rettferdig fordeling.

Utvalget skal gi en beskrivelse av utviklingen i norsk økonomi på 1990-tallet, med vekt på arbeidsmarkedet. Utvalget skal legge vekt på å drøfte inntektspolitikkens rolle i denne perioden. Utvalget skal også analysere regional mobilitet på arbeidsmarkedet og gi en analyse av flyttemønstrene i lys av konjunktursvingningene og endringer i næringsstrukturen.

Utvalget skal ved hjelp av analyser og beregninger peke på de viktigste utfordringene norsk økonomi står overfor framover. Dette gjelder blant annet utfordringene som følger av en økt globalisering.

På denne bakgrunn skal utvalget drøfte strategier som kan bidra til en balansert utvikling i norsk økonomi over tid. I denne sammenhengen skal det legges vekt på tiltak som kan bidra til å bedre økonomiens virkemåte og det skal drøftes hvordan konjunktursvingninger kan reduseres. Utvalget skal redegjøre for hvilken rolle inntektspolitikken kan spille. Videre skal det vurdere hvordan den økonomiske politikken kan bidra til en mer effektiv bruk av ressursene i de ulike deler av landet, en langsiktig bærekraftig forvaltning av landets ressurser og en effektiv miljøpolitikk.

Utvalget skal vurdere næringslivets rammebetingelser slik at de kan bidra til en sterk konkurranseutsatt sektor og økt nyskapning i næringslivet.

Demografiske forhold medfører trolig svak vekst i arbeidsstyrken framover. For å sikre høy sysselsetting uten at den kostnadsmessige konkurranseevnen svekkes, er det viktig at arbeidsstyrken nyttes best mulig og at ikke mange unødig forblir utenfor arbeidsmarkedet. Utvalget skal i denne sammenheng vurdere arbeidsmarkedets virkemåte.

Utvalget skal gå nærmere inn på de utfordringene som utvalget for forberedelse av inntektsoppgjøret 1999 peker på i forbindelse med lønnsforhandlingsprosessen og gi en nærmere drøfting av inndelingen av økonomien etter konkurransetype.

Fristen for utvalgets arbeid settes til 1. juli 2000.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 23. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen