Historisk arkiv

Utvalg skal vurdere konkurransevilkårene i luftfarten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 46/99
Dato: 11.6.1999

Utvalg skal vurdere konkurransevilkårene i luftfarten

En hurtigarbeidende arbeidsgruppe skal vurdere de økonomiske konkurranse-forholdene i luftfarten. Arbeidsgruppen ledes av avdelingsdirektør Morten Berg i Konkurransetilsynet.

Gruppen har representanter fra luftfartsnæringen og berørte departementer. Finans-departementet vil orientere om arbeidet i Nasjonalbudsjettet for 2000 som legges fram i oktober i år.

Medlemmer

Avdelingsdirektør Morten Berg, Konkurransetilsynet (leder)
Direktør for informasjon og samfunnskontakt Frode Geitvik, Braathens ASA
Direktør for samfunnskontakt Jan Mannerud, Scandinavian Airlines System
Underdirektør Sverre Sletten, Samferdselsdepartementet
Administrasjons- og økonomidirektør Ragnar Præsttun, Luftfartsverket
Rådgiver Eli Marie Aasen, Miljøverndepartementet
Underdirektør Brynjulv Steinnes, Nærings- og handelsdepartementet
Ekspedisjonssjef Tom Rådahl, Finansdepartementet
Avdelingsdirektør Tor Lande, Finansdepartementet
Førsteamanuensis Siri Pettersen Strandenes, Norges Handelshøyskole

Mandat

” Ved behandling av St. prp. Nr 53 (1998-99) Miljøavgifter på drivstoff til luftfarten mv – endringer i statsbudsjettet for 1999 understreket Finanskomiteens flertall betydningen av forutsigbare rammebetingelser for flyselskapene.

Finanskomiteens flertall foreslo i Innst. S. nr. 163 (1998-99) at

”…Regjeringen setter ned et hurtigarbeidende utvalg for å se på de økonomiske konkurranseforholdene ved lufttransport både internasjonalt og nasjonalt. En bør i denne sammenheng legge til grunn de regler og føringer som internasjonale avtaler og konvensjoner pålegger Norge og luftfartsnæringen. Flertallet vil understreke betydningen av at det i et slikt hurtigarbeidende utvalg også deltar representanter for luftfartsnæringen. Regjeringen bør legge fram denne utredningen i forbindelse med statsbudsjettet for 2000”.

Ut fra finanskomiteens uttalelser i Innst. S. nr. 163 (1998-99) og debatten i Stortinget bør arbeidsgruppen konsentrere arbeidet om å vurdere forskjeller i konkurransevilkår, både forskjeller i regelverk og praksis, mellom flyselskaper som bare flyr innenlands og selskaper som flyr både innenlands og til og fra utlandet. Videre bør eventuelle forskjeller i konkurransevilkår for flyselskaper som i hovedsak har sine anlegg og virksomhet i Norge i forhold til flyselskaper som har større deler av sin virksomhet i utlandet vurderes.

Arbeidsgruppen bes vurdere ulike forhold som kan påvirke konkurranseforholdene innen luftfarten, med spesiell vekt på skatte- og avgiftsregler og andre reguleringer. I den grad det blir aktuelt å vurdere endringer i nåværende regelverk som kan påvirke Norges forhold til andre land eller internasjonale organisasjoner bør Utenriksdepartementet konsulteres.

Arbeidsgruppen legger fram foreløpige vurderinger innen 15. august 1999. Gruppens arbeid skal være avsluttet innen utgangen av september 1999. ”


Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Lagt inn 11. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen