Historisk arkiv

Finansminister Gudmund Restads kommentar til IMFs positive vurdering av norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

5/2000

Pressemelding

Nr.: 5/2000
Dato: 15. februar 2000

Finansminister Gudmund Restads kommentar til IMFs positive vurdering av norsk økonomi

- Jeg merker meg at flertallet i IMFs styre mener at Regjeringens budsjettpolitikk er godt tilpasset dagens økonomiske situasjon, sier finansminister Gudmund Restad. I IMF er det bred enighet om at norsk økonomi har hatt en svært positiv utvikling det siste tiåret. IMF advarer samtidig mot for sterk lønnsvekst i vårens lønnsoppgjør.

Styret i Det internasjonale valutafondet (IMF) har nylig behandlet rapporten om norsk økonomi, som er utarbeidet etter IMFs konsultasjon i oktober 1999. Norge deltar i et pilotprosjekt om økt åpenhet i IMF, og rapporten er offentlig.

- Styret mener at den økonomiske politikken har bidratt til den positive utviklingen.

Det ble likevel påpekt at vi står overfor store utfordringer i forbindelse med vårens lønnsoppgjør. I denne situasjonen er det viktig at moderasjonslinjen fra fjorårets oppgjør videreføres i år og at lønnsveksten i år bringes ned på nivå med handelspartnerne, slik det var enighet om i Arntsen-utvalget, sier Restad.

Flertallet av styremedlemmene mener at politikken med nominell valutakursstabilitet har vært positiv for Norge på 1990-tallet. Som Regjeringen også har understreket ved flere anledninger, påpeker styret at systemet de siste årene er satt under press. På bakgrunn av dette er styremedlemmene enig i Norges Banks utøvelse av pengepolitikken, hvor de oppfatter det slik at Norges Bank den senere tid har tillatt større kortsiktige avvik i valutakursen.

- Jeg vil også peke på at valutaforskriften hele tiden har tatt høyde for kortsiktige avvik fra utgangsleiet. Jeg registrerer at IMFs styre deler Regjeringens syn på arbeidsdelingen i den økonomiske politikken, der finans- og inntektspolitikken har hovedansvaret for å stabilisere den økonomiske utviklingen framover. Dette er avgjørende for at en skal kunne oppnå stabilitet i valutakursen over tid, sier finansministeren.

IMFs rapport finner du på Finansdepartementets hjemmeside www.finans.dep.no/Norsk økonomi/IMF om norsk økonomi. Kontakt event. Informasjonskontoret i Finansdepartementet, tel 22 24 41 05.