Historisk arkiv

Nye og mer oversiktlige regler for skatt på firmabil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 1/2000
Dato: 10.1.2000

Nye og mer oversiktlige regler for skatt på firmabil

Finansdepartementet har i dag vedtatt nye regler for skatt på firmabil. Endringene har som hovedmål å gjøre reglene mer oversiktlige, lett tilgjengelige og lettere å praktisere. De nye bestemmelsene får virkning fra og med inntektsåret 2000.

Dagens hovedregel videreføres i store trekk. Etter hovedregelen skal fordelen ved privat bruk av firmabil fastsettes etter en privat kjørelengde på 10 000 km. I tillegg kommer faktisk kjøring mellom hjem og arbeidssted. Den samlede kjørelengden skal multipliseres med en kilometersats ut fra bilens listepris som ny. Satsene fastsettes av Skattedirektoratet.

De viktigste endringene:

  • Det blir mindre skatt for biler som er lite egnet til privatbruk. I dag er det unntak for 10 000 km-regelen for biler som verken er ment eller egnet for privat kjøring, og som ikke brukes til privat kjøring utenom mellom hjem og arbeidssted. Her blir det en oppmyking, ved at ordlyden endres til biler som ”i liten grad er egnet” for privat bruk.
  • Det blir også lettelser i skatten ved bruk av el-bil som firmabil. El-biler skal beskattes etter en kilometersats som er to prisklasser under faktisk listepris.
  • Fram til nå har det vært en spesialbestemmelse ved bruk av bil som benyttes mindre enn 1 000 km i yrket. Fordelen har vært fastsatt til de totale, faktiske utgifter arbeidsgiver har hatt. Privat bruk av slike biler vil nå følge hovedregelen.
  • Det skal benyttes en høyere prisklasse ved fordelsansettelsen dersom listeprisen klart er for lav i forhold til fordelen ved den private bruken.
  • Skatt for bruk av firmabil i utlandet er redusert (forskriftsendring 12. oktober 1999) ved at verdien på bilen fastsettes etter listeprisen i det landet den er kjøpt. Dette vil gjelde blant annet utsendte medarbeidere for frivillige hjelpeorganisasjoner.

Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/mobil 913 22 811

Lagt inn 10. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen