Historisk arkiv

OECD: Norsk økonomi sunn, men sårbar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

8/2000

Pressemelding

Nr.: 8/2000
Dato: 22. februar 2000

OECD: Norsk økonomi sunn, men sårbar

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) offentliggjør i dag sin årlige rapport om norsk økonomi. I rapporten ser OECD for seg en relativt balansert utvikling for norsk økonomi, men understreker samtidig at dette bl.a. krever at lønns- og kostnadsveksten raskt bringes ned på linje med våre handelspartnere.

I sin vurdering av den økonomiske utviklingen legger OECD vekt på at norsk økonomi fortsatt er preget av mangel på arbeidskraft innenfor mange næringer. Pressproblemene i norsk økonomi kan derfor raskt forsterkes dersom etterspørselen øker mer enn forutsatt. På denne bakgrunnen understreker OECD nødvendigheten av å videreføre en relativt stram finanspolitikk. En fortsatt høy lønnsvekst i Norge vil kreve ytterligere tilstramminger i finanspolitikken, ifølge OECD.

OECD understreker i årets rapport også viktigheten av å dempe den kraftige veksten i antallet alders- og uføretrygdede. Lavere yrkesdeltakelse vil kunne forsterke pressproblemene i arbeidsmarkedet, og dermed undergrave grunnlaget for høy sysselsetting og lav ledighet på lengre sikt. En stor og velkvalifisert arbeidsstyrke er også nødvendig for å møte de langsiktige utfordringene knyttet til en aldrende befolkning.

I årets landrapport er det et eget kapittel der OECD evaluerer det norske skatte- og avgiftssystemet. Vurderingen av skattesystemet er i hovedsak positiv. Særlig trekkes det fram at en i skattereformen la stor vekt på å redusere de uheldige vridningene skattene kan ha for økonomien. Reformen innebar et bredere skattegrunnlag og relativt lave skattesatser. OECD påpeker videre at det norske systemet med en relativt lav, flat skatt på kapitalinntekter og en høyere skatt på arbeidsinntekter er fordelaktig fordi kapital er internasjonalt mer mobil enn arbeidskraft. OECD mener likevel det er rom for visse forbedringer, og foreslår bl.a. å redusere forskjellene i skattesatsene på arbeid og kapital, å øke skatt på fast eiendom kombinert med redusert formuesskatt, å utvide merverdiavgiftsgrunnlaget og å oppheve investeringsavgiften.

Finansminister Gudmund Restad konstaterer at OECDs analyser av den økonomiske situasjonen i Norge langt på vei sammenfaller med Regjeringens egne vurderinger. Han sier videre at vi nå må sikre de resultatene vi har oppnådd og sørge for at norsk økonomi kommer over i en stabil og balansert vekst. En nødvendig forutsetning for dette er at pris- og kostnadsveksten bringes ned, slik at vi legger et solid grunnlag for sysselsetting i konkurranseutsatt sektor.

Restad sier videre at OECD har gitt en grundig analyse av det norske skatte- og avgiftssystemet, der organisasjonen peker på viktige utfordringer en står overfor når skatte- og avgiftssystemet skal utformes. Regjeringen er klar over disse utfordringene, og vil i løpet av våren bl.a. legge fram forslag til endringer i merverdiavgiftssystemet og nytt takseringssystem for boliger. I tillegg har Regjeringen en rekke andre skattespørsmål til vurdering, bl.a. petroleumsskatten og formuesskatten.