Historisk arkiv

Oppsummering fra finansminister Gudmund Restads møte med transportnæringen i dag 28. januar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr.: 4/2000
Dato: 28.1.2000

Oppsummering fra finansminister Gudmund Restads møte med transportnæringen i dag 28. januar

Finansminister Gudmund Restad har i dag hatt møte med representanter fra transportnæringen om avgiftsnivået på autodiesel og vilkårene for næringen i Norge. Restad understreket innledningsvis at han ser svært alvorlig på de ulovlige aksjonene. Restad sa at Regjeringen ønsker å fortsette dialogen med organisasjonene, forutsatt at lastebileierne avstår fra nye, ulovlige aksjoner. Blant annet vil samfunnskostnadene ved tungtrafikken og rammevilkårene for næringen bli nærmere gjennomgått fram mot Revidert nasjonalbudsjett som legges fram i mai.

Møtet i dag kom i stand etter en skriftlig henvendelse fra Norges Lastebileier-Forbund (NLF). Også Yrkestrafikkforbundet, Transportbedriftenes Landsforening, Norges Taxiforbund, Norsk Transportarbeiderforbund og Lastebileiernes Forening deltok sammen med NLF.

– Vi ville først og fremst lytte til hva næringen selv har på hjertet, sa Gudmund Restad.

Finansministeren understreket innledningsvis at avgiftene på vegtransport, også tungtransport og langtransport av gods, skal være i samsvar med kostnadene vegtrafikken påfører samfunnet. Slike kostnader omfatter blant annet trafikkulykker, vegslitasje, utslipp og andre miljøulemper. Det er både rimelig og samfunnsøkonomisk fornuftig at de ulike trafikanter betaler for disse indirekte kostnadene gjennom avgiftene på bensin og diesel.

Restad sa at han legger stor vekt på å få fram nødvendig kunnskap om kostnader ved skader og ulemper ulike deler av trafikken påfører samfunnet. Transportøkonomisk institutt (TØI) er i ferd med å sluttføre en utredning om eksterne kostnader og avgifter for ulike transportformer. Rapporten er utarbeidet på oppdrag av Samferdselsdepartementet, som ledd i arbeidet med Norsk Transportplan 2002-2011.

Videre kontakt med næringen

Jeg har ennå ikke studert rapporten nøye, men jeg har registrert at rapporten tyder på at avgiftene for dieseldrevne biler er lavere enn det kostnadene tilsier. Spesielt gjelder dette for tungtransporten. Departementet vil nå gå nøye gjennom denne rapporten med sikte på å vurdere forholdet mellom drivstoffavgiftene og de indirekte kostnadene ved ulike typer biltrafikk. En slik redegjørelse kan legges fram i Revidert nasjonalbudsjett i mai.

Jeg legger også opp til en vurdering av transportnæringens økonomiske rammebetingelser. I dette arbeidet vil departementet be om vurderinger fra ulike interesseorganisasjoner, både gjennom skriftlige innspill og møter med NLF og andre berørte organisasjoner. Jeg har avtalt et nytt møte med NFL allerede om to uker. En forutsetning for en slik kontakt er imidlertid at lastebileierne avstår fra nye ulovlige aksjoner, understreket finansministeren. Jeg er derfor glad for at organisasjonene på møte i dag har forsikret om at de vil avstå fra slike aksjoner fremover.

Overgang til miljøvennlig diesel

Når det gjelder den nye svovelavgiften på autodiesel, har det i debatten den senere tiden vært usikkerhet knyttet til hvor raskt det vil la seg gjøre å få diesel med lavere svovelinnhold ut på markedet. Finansdepartementet ble i går orientert av Norsk Petroleumsinstitutt om at erfaringene hittil i januar kan tyde på at overgangen til diesel med lavere svovelinnhold synes å være godt i rute. Det er derfor ikke grunn for å hevde at forutsetningene som ble lagt til grunn i budsjettet for 2000 er feilaktige. Dersom det imidlertid likevel skulle vise seg at overgangen byr på problemer, vil jeg komme tilbake med en nærmere vurdering av mulige tiltak, herunder innretningen av svovelavgiften. Det vil kunne skje i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2000, sa Restad.

I statsbudsjettet for 2001 vil vi vurdere mulige tiltak som kan stimulere til at det monteres nytt utstyr som reduserer partikkelutslippene i tyngre kjøretøy. Innføring av diesel med lavt svovelinnhold er en forutsetning for at dette tiltaket skal ha en miljømessig effekt, sa finansministeren på møtet.

Økt kontroll fra tollmyndighetene

Bransjen har hevdet at det er for dårlig kontroll av kvotebegrensningen på 200 liter ved innførsel, og at det foregår ulovlig tanking av merket diesel innenlands.

- Jeg er svært opptatt av at kontrollen på dette området skal være god. Departementet har hatt kontakt med Toll- og avgiftsdirektoratet om skjerpede kontroller, senest nå i januar. Jeg har stor tiltro til at tollvesenet vil ha stor oppmerksomhet mot dette framover. En nærmere vurdering av kontrolltiltakene vil også bli gjort fram mot Revidert nasjonalbudsjett 2000.

Det er pekt på at utenlandske transportører urettmessig benytter seg av merket (avgiftsfri) diesel. Busser er ikke lenger omfattet av avgiftsfritaket. Dermed er traktorer og anleggsmaskiner de eneste kjøretøyer som har anledning til å benytte merket diesel. Det fører til at grunnlaget for å tilby dette produktet på en rekke bensinstasjoner faller bort.


Kontaktperson:
Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/mobil 913 22 811

Lagt inn 28. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen