Historisk arkiv

Verdipapirfond får dele ut midler til ideelle organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

11/2000

Pressemelding

Nr.: 11/2000
Dato: 25. februar 2000

Verdipapirfond får dele ut midler til ideelle organisasjoner

Regjeringen åpner for at det kan etableres verdipapirfond hvor en andel av midlene skal tilfalle ideelle organisasjoner. - Målet med det nye lovforslaget er å gi ideelle organisasjoner mulighet for flere og mer stabile inntektskilder, sier finansminister Gudmund Restad.

Det enkelte fond vil i henhold til forslaget stå fritt til å fastsette hvor stor andel av fondets midler som skal deles ut og til hvilke ideelle organisasjoner som skal få midler. I dag er det ikke adgang til å dele ut midler til andre enn andelseierne. Det er heller ikke foreslått noen begrensninger med hensyn til beregningsgrunnlaget for utdeling til ideelle organisasjoner. Kriteriene for utdeling må fastsettes i fondets vedtekter, slik at bl.a. andelseierne skal være kjent med dem.

Det endelige lovforslaget legger færre begrensninger på disponeringen av overskuddet enn høringsutkastet la opp til. Da forslaget var ute på høring var det satt som vilkår at minst 50 prosent av fondets avkastning skulle gå til ideelle organisasjoner for at fondet kunne oppfylle vilkårene. I det endelige lovforslaget er det ikke satt noen slik minstegrense, eller gitt andre regler som regulerer beløpene ideelle fond kan dele ut. Videre er det heller ikke satt noen vilkår som hindrer utdeling av fondets grunnkapital. Midler som deles ut vil være beskattet i fondet, slik at det ikke oppstår spørsmål om skattlegging hos organisasjoner som mottar midlene.

Ideelle organisasjoner

Ideelle organisasjoner som skal kunne motta midler er avgrenset på samme måte som i skatteloven § 6-50. Frivillige organisasjoner etter skatteloven § 6-50 vil være selskap, stiftelse eller sammenslutning som har sete her i landet og som ikke har erverv til formål og som driver:

  • Omsorgs- og helsefremmende arbeid for barn eller ungdom, og for eldre, syke, funksjonshemmede eller andre svakstilte grupper
  • Barne- og ungdomsrettet arbeid innen musikk, teater, litteratur, dans, idrett, friluftsliv og lignende
  • Religiøs eller annen livsynsrettet virksomhet
  • Virksomhet til vern av menneskerettigheter eller utviklingshjelp
  • Katastrofehjelp eller virksomhet til forebygging av ulykker eller skader
  • Miljøvern, naturvern eller dyrevern

Mottaker av støtten må ha minst 3 000 medlemmer 1. januar det året gaven gis, og stiftelser må oppfylle vilkårene i stiftelsesloven § 14 og motta offentlig støtte.