Historisk arkiv

Registrering i avgiftsmanntallet for merverdiavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Besvart henvendelse fra Venstres stortingsgruppe. Brev av 7.3.2000

Venstres stortingsgruppe
Karl Johans gt. 22
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

00/949 SA

7.3.2000

Registrering i avgiftsmanntallet for merverdiavgift – henvendelse fra Jemco AS til Venstres stortingsgruppe

Jeg viser til brev av 31. januar 2000 fra Jemco AS til Venstres stortingsgruppe. Jeg er bedt om å komme med merknader til brevet.

Jeg vil i denne forbindelse gi en generell redegjørelse for regelverket på det aktuelle området. Det er ikke mulig for meg å ta stilling til den konkrete saken, som jeg ikke kjenner til og som det heller ikke foreligger opplysninger om.

Når det gjelder registrering i avgiftsmanntallet for næringsdrivende beror dette på en tolkning av merverdiavgiftsloven (mval.) § 28. Bestemmelsen fastslår at registrering skal skje når den næringsdrivendes omsetning og avgiftspliktige uttak av varer og tjenester til sammen har oversteget kr 30 000 i en periode på 12 måneder. Når denne minstegrensen er oppfylt, kan registrering foretas, og virksomheten får tildelt et registreringsnummer.

Ved innsendelse av søknad om registrering skal det tas stilling til om omsetningen mv. "har oversteget kr 30.000 i en periode på 12 måneder". For enkelte virksomheter, vil det allerede på oppstartstidspunktet være klart at nevnte vilkår er oppfylt. For mindre virksomheter kan det først tas stilling til om registreringsvilkårene er oppfylt når omsetningen faktisk er passert kr 30 000.

Retten til registrering etter mval. § 28 vurderes konkret i hvert enkelt registreringstilfellet og det er det lokale fylkesskattekontor som tar stilling til dette. Det er for øvrig ikke erfaring i departementet for at regelverket knyttet til slike spørsmål er særlig kompliserte eller arbeidskrevende.

Fylkesskattekontoret kan også gi tilbakegående avgiftsoppgjør til næringsdrivende som ikke har vært forhåndsregistrert, men som i en startfase har foretatt investeringer før omsetningen har oversteget minstegrensen. Dette betyr at inngående avgift som har påløpt i perioden forut for registrering, kan føres til fradrag etter at registrering er foretatt.

Videre er det adgang til frivillig registrering for visse tjenester som faller utenfor det avgiftspliktige området. Hensikten med frivillig registrering, er at de tjenesteytere som faller inn under ordningen, skal få adgang til å gjøre fradrag for inngående avgift på anskaffelser til bruk i virksomheten. Vanligvis skal det også da beregnes utgående avgift av de tjenester som omfattes av frivillig registrering.

Reglene om tollkreditt har sammenheng med at det skal betales merverdiavgift ved innførsel av varer, jf. mval. § 62. Denne avgiftsplikten skal sikre at varer som importeres får den samme avgiftsbelastning som varer som omsettes innenlands. Tolloven § 35 gir adgang til å innvilge tollkreditt i visse tilfeller. Dette medfører at merverdiavgiften ikke betales kontant ved innførselen, men betalingsplikten utsettes til den 18. i påfølgende måned. For å få innvilget slik tollkreditt må søkeren være registrert i avgiftsmanntallet. Vilkåret er satt ut fra en kontroll- betraktning og skal sikre at avgiftssystemet ikke blir uthulet og at staten får de inntekter den har krav på.

Brevet fra Jemco A/S er ellers lite konkret i forhold til hva bedriften anser å være problematisk. Dersom bedriften har behov for nærmere veiledning om gjeldende prosedyrer om registrering i merverdiavgiftsmanntallet vil jeg derfor anbefale at bedriften tar kontakt med sitt lokale fylkesskattekontor.

Med hilsen
Reinert A. Leirvik