Historisk arkiv

Svovelavgift på autodiesel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Brev av 13. 03 2000

Arbeiderpartiets stortingsgruppe
Erik Dalheim
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

00/866 SA

13.3.2000

Svovelavgift på autodiesel

Jeg viser til ditt brev av 15. februar 2000, der det blant annet bes om en oversikt over hvilket volum diesel som er blitt gjenstand for den nye svovelavgiften på autodiesel på 25 øre per liter. Jeg viser videre til mitt brev av 25. februar 2000, der jeg redegjorde for at jeg ville komme tilbake til dette spørsmålet så snart det nødvendige tallmateriale forelå.

Innledningsvis vil jeg bemerke at særavgiftssystemet bygger på et deklarasjonsprinsipp. Dette innebærer at den avgiftspliktige selv og uoppfordret skal beregne og innbetale korrekt avgiftsbeløp.

Den nye svovelavgiften på autodiesel trådte i kraft 1. januar 2000. Avgiften ble første gang innbetalt 18. februar 2000 og refererer seg til januar måned.

Fra Toll- og avgiftsdirektoratet har jeg fått opplyst at det for nevnte avgiftstermin er innbetalt kr 36 692 i svovelavgift på autodiesel. Avgiftspliktig mengde utgjør således 146 763 liter. For sammenligningens skyld kan jeg opplyse at det for samme periode er innbetalt autodieselavgift for om lag 120 mill. liter. På denne bakgrunn kan det synes som om salg av lavsvovlet diesel har vært dominerende i denne perioden.

For ordens skyld minner jeg om at svovelavgiften beregnes ut fra svovelinnholdet i den mineralolje som tilføres tankanlegget. Det samme tankanlegg kan også være tilført olje med

andre kvaliteter/annet svovelinnhold. Det nevnte volum gir med andre ord ikke direkte opplysning om mengde autodiesel under 0,005 pst. vektandel svovel som er levert til bensinstasjonene og dermed er tilgjengelig for forbruker.

Med hilsen
Gudmund Restad