Historisk arkiv

Vedrørende forholdet til Statens Bankinvesteringsfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på brev fra FRPs Stortingsgruppe 3.3. 2000

Fremskrittspartiets Stortingsgruppe
Stortinget
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

FIN/sj

2000/1169

3.3.2000

Vedrørende forholdet til Statens Bankinvesteringsfond

Det vises til brev av 2. mars 2000 vedrørende forholdet til Statens Bankinvesteringsfond.

Virksomheten i Statens Bankinvesteringsfond er regulert i lov 29. november 1991 nr. 78 om Statens Bankinvesteringsfond, og tilhørende vedtekter fastsatt av Finansdepartementet. I bankinvesteringsfondloven § 4 heter det:

"Styret forestår forvaltningen av Investeringsfondets midler. Styret kan etter avtale også forvalte eiendeler som tilhører Statens Banksikringsfond. Avtale om dette skal forelegges departementet. Før styret treffer vedtak av særlig viktighet skal saken skriftlig forelegges departementet.

Kongen kan i særlige tilfelle instruere styret i enkeltsaker. Styret skal ha adgang til å uttale seg før Kongen treffer slikt vedtak. Stortinget skal underrettes om innholdet av Kongens vedtak."

I Ot.prp. nr. 8 (1991-92) "Om lov om Statens Bankinvesteringsfond, endringer i lov 15. mars 1991 nr. 2 om Statens Banksikringsfond" er myndighetenes mulighet til å øve innflytelse på styrets beslutninger utover det som følger av retningslinjene drøftet. Om lovens § 4 heter det på side 35 i Ot.prp. nr. 8 (1991-92):

"Annet ledd første punktum gir Kongen adgang til å treffe vedtak om hvordan styret skal utøve sin virksomhet i enkeltsaker. Styret skal på forhånd ha hatt adgang til å uttale seg om saken. Dersom Kongen har truffet vedtak om å instruere styret i en enkelt sak skal Stortinget informeres om dette. Det er ikke nødvendig å sende særskilt melding til Stortinget for hvert enkelt instruksjonsvedtak. Stortinget forutsettes å kunne bli orientert gjennom den årlige Kredittmeldingen.

Annet ledd gjelder bare for "særlige tilfelle". "Særlige tilfelle" omfatter disposisjoner som omfatter vesentlige andeler av Investeringsfondets midler. Det omfatter også disposisjoner som må anses [s]om spesielle i forhold til fondets vanlige drift."

I Innst. O. nr. 14 (1991-92) uttaler komiteens flertall på side 23:

"Flertallet legger til grunn at departementet kan utøve innflytelse på beslutningene i styret for Investeringsselskapet når det skal foretas større disposisjoner. I særlige tilfeller bør Kongen kunne instruere styret i fondet, og ved utøvelse av instruksjonsrett bør Stortinget orienteres."

Kongens instruksjonsrett, som er delegert til Finansdepartementet ifølge kgl.res 29. november 1991 nr. 758, har ikke vært benyttet.

Med hilsen
Gudmund Restad