Historisk arkiv

45 millioner mer til justissektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

07.11.97

42 millioner mer til justissektoren

Regjeringen foreslår i tilleggsnummeret til stortingsproposisjon nr 1 (1997-98) å styrke Justisdepartementets ansvarsområder med i overkant av 40 millioner kroner.

Rehabilitering av Stavanger kretsfengsel

For 1998 foreslås det en startbevilgning på 10 millioner kroner til en gjennomgående rehabilitering av Stavanger kretsfengsel og utvidelse av kapasiteten med 9 plasser. Prosjektet har en kostnadsramme på 91,5 millioner kroner.

  • Stavanger kretsfengsel er sterkt nedslitt og har behov for en gjennomgående rehabilitering, sier justisminister Aud-Inger Aure. Dersom rehabiliteringen ikke hadde kunnet kommet i gang i 1998 ville Justisdepartementet av hensynet til de innsattes sikkerhet måttet vurdere å stenge anstalten.
  • En stengning antas å føre til en vanskelig varetektssituasjon og oppbygging av soningskø. Knapphet i disponibelt areal vil også begrense muligheten til å gjennomføre fangebehandlingen etter dagens standard, påpeker justsiministeren.

Styrket kriminalomsorg

Regjeringen foreslår å utdanne 25 flere fengselstjenestemenn enn forslaget i St.prp. nr 1 (1997-98). Det totale opptaket økes fra 3 til 4 klasser med til sammen 100 nye aspiranter. En ekstra klasse vil beløpe seg til 5,0 millioner kroner, og bevilgningen foreslås derfor økt med samme beløp.

Regjeringen vil øke forslaget til fengselsvesenets driftsbudsjett med 7,0 millioner kroner.

- Pengene skal blant annet brukes til å styrke bemanningen i sikkerhetstjenesten, og det løpende vedlikehold av bygningsmassen, sier justisminister Aure.

I St.prp.1 (1997-98) er det foreslått å legge ned hjelpefengslene Vik og Kongsberg i løpet av 1998. Justisdepartementet foreslår at spørsmålet om eventuell nedleggelse av disse hjelpefengslene utsettes.

- Dette bør ses i sammenheng med den drøftingen av anstaltstrukturen som vil inngå i stortingsmeldingen om kriminalomsorgen, sier justisminister Aud-Inger Aure.

Politi- og lensmannsetaten

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til politi- og lensmannsetaten med 10 millioner kroner.

-Vi ønsker å styrke politi- og lensmannsetatens kontrollvirksomhet, blant annet rettet mot narkotikasmugling og annen narkotikakriminalitet, sier Aud-Inger Aure.

Datatilsynet

Regjeringen foreslår å øke bevillingen til Datatilsynet, med 1,4 millioner kroner, slik at tilsynet kan være i forkant av utviklingen på personvernsiden.

- De økte rammene vil også bidra til at Datatilsynet kan følge opp forslag til lov om behandling av personvernopplysninger på tilfredsstillende måte, understreker justisministeren.

Direktoratet for sivilt beredskap

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Direktoratet for sivilt beredskap med til sammen 4,0 millioner kroner. Midlene skal nyttes til å bedre kommunens evne til å forebygge og håndtere krisesituasjoner, og til større utstyrsanskaffelser og vedlikehold for nødvendige materiellinvesteringer i Sivilforsvaret.

Ytterligere 2,6 millioner foreslås til styrking av øvrige deler av det sivile beredskap utenom Justisdepartementets budsjett.

Registerenheten i Brønnøysund

Regjeringen foreslår å styrke Brønnøysundregistrene med 2,0 millioner kroner.

Lagt inn 7 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen