Historisk arkiv

Aure: - Forbrytelser skal ikke lønne seg. Lettere å inndra kriminelt utbytte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 60-98
Dato: 05.11.98

Aure: - Forbrytelser skal ikke lønne seg

Lettere å inndra kriminelt utbytte

- Kriminalitet skal ikke lønne seg, sier justisminister Aud-Inger Aure. Med lovforslaget Regjeringen fremmet i dag blir det lettere å inndra utbytte av straffbare handlinger, for eksempel narkotikahandel. Dømte forbrytere må nå langt på vei selv dokumentere at formuen deres stammer fra lovlig virksomhet.

- Utbytte bør inndras i flere straffesaker og i større omfang enn i dag. Innenfor de rammer hensynet til rettssikkerheten setter, bør lovverket i størst mulig grad bidra til at lovbrytere ikke får beholde utbytte av forbrytelser, fremholder justisministeren. Hun mener det støter mot folks rettsfølelse at storkriminelle kan leve et liv i luksus når pengene opplagt stammer fra lovbrudd.

For det første har det hittil vært opp til rettens skjønn om inndragning skal foretas. Nå blir hovedregelen at inndragning skal skje når vilkårene er oppfylt.

For det andre er det et problem med dagens lovgivning at utbytte ellers bare kan inndras hvis påtalemyndigheten kan bevise hvilket konkret lovbrudd utbyttet stammer fra. Det er ikke nok å bevise at det kommer fra ett eller annet lovbrudd. I praksis betyr dette at om myndighetene bare klarer å bevise ett tilfelle av innførsel og salg av narkotika, kan bare utbytte for dette ene partiet inndras, selv om den dømte forbryteren har en formue som langt overstiger hans dokumenterte lovlige inntekt og ganske sikkert stammer fra annen narkohandel. Det nye er at forbrytere som er dømt for alvorlige forbrytelser som kan gi betydelig utbytte, selv må bevise at formuen stammer fra lovlig virksomhet.

- Denne regelen om omvendt bevisbyrde kan nok vekke reaksjoner hos noen. Men den gjelder altså ikke i skyldspørsmålet, bare i spørsmålet om inndragning, sier justisministeren, og påpeker at det burde være lettere for forbryteren å bevise at inntekten er lovlig enn for påtalemyndighetene at den er ulovlig. De fleste lovlige inntekter lar seg dokumentere, også arv, lotterigevinster etc. Problemstillingen blir bare aktuell dersom det er bevist utover enhver rimelig tvil at lovbryteren har begått en straffbar handling som kan gi betydelig utbytte.

linkdoc012005-050047#docOt prp nr 8 (1998 – 1999) Om lov om endringer i straffeloven og straffeprosessloven mv (inndragning av utbytte) finner du på Justisdepartementets sider på ODIN: linkpage70000#page_blankhttp://odin.dep.no/jd/

Kontaktperson: Informasjonssjef Bjørn Talén, tlf 22 24 51 09

Lagt inn 5 november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen