Historisk arkiv

Barns rettsvern styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 51-98
02.10.98

Justisminister Aure:

Barns rettsvern styrkes

– Adgangen til å observere de minste barna vil etter min mening bidra til å øke rettsvernet for de aller svakeste i samfunnet - små barn som man har mistanke om at det er begått seksuelle overgrep mot, sier justisminister Aud-Inger Aure i forbindelse med nye forskrifter for dommeravhør og observasjon av barn.

En ny forskrift om dommeravhør og observasjon av barn og psykisk utviklingshemmede som vitner i sedelighetssaker, ble fastsatt ved kongelig resolusjon i dag. Forskriften gir blant annet utfyllende regler om adgangen til å foreta observasjon av små barn ved sakkyndig.

– Observasjon er en fremgangsmåte som er tilpasset de minste barnas nivå, begrepsverden og uttrykksform, og som bedrer muligheten for å få saken opplyst, Reglene om dommeravhør er vanskelige å praktisere overfor de minste barna, derfor har vi åpnet for en annen løsning for denne gruppen. Ikke minst er dette viktig også for psykisk utviklingshemmede eller vitner med tilsvarende funksjonssvikt, uavhengig av alder, fremholder justisministeren.

Når barn er vitne i en sedelighetssak, skal barnet som hovedregel ikke forklare seg direkte for den dømmende rett. Barnet skal i stedet avhøres utenfor rettsmøte (dommeravhør), eller det kan foretas en observasjon av barnet. Dommeren beslutter etter en begjæring fra påtalemyndigheten om det skal foretas dommeravhør eller observasjon.

Observasjon er først og fremst ment for små barn under skolepliktig alder, som har liten evne til å kommunisere verbalt. I prinsippet vil man imidlertid kunne foreta observasjon av barn helt opp til 14 år. Observasjon innebærer at en person med særlig kjennskap til barns væremåte - først og fremst psykologer og barnepsykiatere - observerer barnet gjennom en kombinasjon av lek og samtale. Observasjonen kan gå over flere ganger, slik at man unngår at barnet blir for trett og uoppmerksomt.

Observasjonen skal tas opp på video, slik at retten får et mest mulig fullstendig bilde av observasjonen. Forsvareren skal også ha tilgang til observasjonen gjennom videoopptaket og skal kunne stille spørsmål under observasjonsprosessen til den sakkyndige via dommeren.

For å høyne kompetansen til de som skal foreta observasjonene, arrangerer Justisdepartementet kurs om dommeravhør og observasjon av barn i sedelighetssaker for psykologer og barnepsykiatere fra hele landet.

Forskriften er utarbeidet av Justisdepartementet på bakgrunn av et forslag fra en bredt sammensatt rådgivningsgruppe med representanter fra domstolene, politiet, påtalemyndigheten og departementet samt psykologer og psykiatere.

Kontaktperson:
Rådgiver Mette Hertzberg, telefon 22 24 54 26
Informasjonssjef Bjørn Talén, telefon, 22 24 51 09

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen