Historisk arkiv

Bouchiki-saken skal granskes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

62-98
20.11.98

Bouchiki-saken skal granskes

Regjeringen har i statsråd i dag oppnevnt et utvalg som skal granske Bouchiki-saken. Granskingen tar sikte på å klarlegge om norske myndigheter eller personer på noen måte har vært involvert i drapet på den marokkanske statsborgeren Ahmed Bouchiki på Lillehammer 21. Juli 1973.

Justisminister Aud-Inger Aure mener at det er en rekke uavklarte spørsmål som knytter seg til saken.

– Det faktiske hendelsesforløp - at en person bosatt i Norge, på norsk jord blir henrettet av en utenlandsk etterretningstjeneste - er av en så enestående karakter at det sammen med de nye opplysningene som nå foreligger begrunner at forholdene blir gjort til gjenstand for gransking, sier justisminister Aud-Inger Aure.

Utvalget er sammensatt av:

Generalmajor Gullow Gjeseth, Bærum (leder) Advokat Janne Kristiansen, Moss Fylkesmann Tora Aasland, Time Politimester Willy Haugli, Tromsø Generalsekretær Svein Grønnern, Oslo Direktør Tove Strand, Oslo

Utvalgets mandat er vedlagt.


Mandat for granskingsutvalget

1. Gjenstand for gransking

Formålet med granskingen er å finne frem til de faktiske forhold i Lillehammer-saken. Den skal ikke ha en strafferettslig forfølgning for øye.

Granskingen skal ta sikte på å klarlegge om det fra noen norske myndigheter eller personer er gitt bistand forut for, i forbindelse med, eller etter drapet på Ahmed Bouchiki, eller om det fra noen slike myndigheter eller personer er utøvd kritikkverdige forhold i forbindelse med etterforskingen av drapet og den senere straffesaksbehandling.

Videre b¯r granskingen ta sikte p  avklare om opplysninger urettmessig ble holdt tilbake for Justisdepartementet i forbindelse med henvendelsene i 1990 og 1993 som ble rettet til riksadvokatembetet p bakgrunn av sp¯rsmÂl fra stortingsrepresentant Paul Chaffey.

Granskingen skal ikke rette seg mot domstolenes behandling av straffesaken.

Det forutsettes at granskingen ikke griper inn i den etterforsking som ble iverksatt mot Mike Harari i juni 1998.

2. Utvalgets fullmakter og arbeidsform

Utvalget skal ikke kunne motta instrukser fra andre enn Kongen i statsråd. Det bestemmer selv sin arbeidsmåte, og kan herunder anta medhjelpere til å bistå seg i forbindelse med undersøkelsene.

Utvalget gis adgang til å inspisere arkiver og registre som kan ha betydning for undersøkelsen hos offentlige myndigheter, herunder politiet, etterretningstjenesten, påtalemyndigheten og departementene. Utvalget kan kreve å få seg forelagt alle opplysninger som er nødvendige for at det skal kunne gjennomføre undersøkelsen.

Utvalget kan innkalle enhver embets- og tjenestemann ved institusjoner nevnt i punkt 2 annet ledd til avhør.

Rundskriv 4 mars 1975 fra Justisdepartementet om regler for granskingskommisjoner, gjelder så langt det passer.

3. Fritak for taushetsplikt

Nåværende og tidligere embets- og tjenestemenn fritas for instruksbestemt taushetsplikt ovenfor utvalget for forhold som er av betydning for undersøkelsen.

Taushetsplikten etter forvaltningsloven § 13, straffeprosessloven § 61 a og politiloven § 24 er ikke til hinder for at nåværende og tidligere embets- og tjenestemenn forklarer seg for utvalget, jfr. forvaltningsloven § 13 b første ledd nr. 4, straffeprosessloven § 61 c første ledd nr. 4 og politiloven § 24 første ledd.

4. Sikkerhetsklarering

Granskingsutvalgets medlemmer og eventuelle medhjelpere sikkerhetsklareres av Justisdepartementet og autoriseres av vedkommende departement eller institusjon til å få innsyn i dokumenter i den grad det er nødvendig for å gjennomføre undersøkelsene.

5. Taushetsplikt

3. Granskingsutvalgets medlemmer og eventuelle medhjelpere plikter å bevare taushet om forhold de blir kjent med i denne egenskap, med mindre det gjelder bruk av opplysninger for å oppnå det formål de er innhentet for

6. Avlevering av rapporten

Det tas sikte på at den endelig rapport skal kunne fremlegges for offentligheten. Den må derfor formuleres slik at den ikke gir opplysninger som kan skade rikets sikkerhet, person- eller kildevern.

Kommisjonen skal avgi sin rapport til justisministeren innen 1. mars 2000.

Kontaktperson: Informasjonskonsulent Roar Hanssen, telefon 90 57 07 43

Lagt inn 20. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen