Historisk arkiv

Byste av Ryssdal avduket i Strasbourg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 45-98
24. september 1998

Byste av Ryssdal avduket i Strasbourg

En av Norges mest internasjonalt kjente og respekterte personer, Rolv Ryssdal, fikk torsdag sin byste avduket i Strasbourg av Daniel Tarschys, Europarådets generalsekretær. Høytideligheten ble innledet med en tale av justisminister Aud Inger Aure.

Rolv Ryssdal ble dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 1973. Etter at han gikk av som høyesterettsjustitiarius i Norge ble han president for domstolen og bekledde dette høye embete i 13 år til han døde i februar i år, 84 år gammel. - Sjelden har én mann spilt en så viktig rolle i rettssystemet, nasjonalt eller internasjonalt, sa hans etterfølger, Rudolf Bernhardt, under en minnehøytidelighet i forrige uke. Ryssdal ble da også hedret med lange nekrologer i noen av Europas viktigste aviser da han døde.

Etter å ha sittet i krigsfangenskap fra 1943 ble Ryssdal statsadvokat under rettsoppgjøret. Han virket noen som år som privatpraktiserende advokat, senere ble han departementsråd i Justisdepartement, som han grundig reorganiserte. Han ble dommer i Høyesterett i 1964 og justitiarius fra 1969.

Ryssdal var gift med den kjente juristen Signe Marie Stray Ryssdal. Sammen med familien var hun til stede under avdukningen av bysten. Til stede var også høyesterettsjustitiarius Carsten Smith, som tok iniativet til til å laget bysten, billedhuggeren Nils Aas, og departementsråd Morten Ruud.

Lagt inn 24 september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen