Historisk arkiv

Egenerklæring for militærnektere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr. 33-98
Dato 18. juni 1998

Egenerklæring for militærnektere

Regjeringen foreslår å endre prosedyrene for behandling av søknader om fritak for militærtjeneste av overbevisningsgrunner. Ordningen med politiavhør av hver enkelt søker avskaffes til fordel for et system der mannskapet kan bli fritatt gjennom å undertegne en erklæring om å fylle lovens vilkår for fritak (egenerklæringssystem).

Dette fremgår av Ot prp nr 83 (1997-98) - Om lov om endringer i lov av 19. mars 1965 nr 3 om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner - som ble fremmet i statsråd i dag. Endringene berører kun behandlingsmåten, og ikke vilkårene for fritak slik de er nedfelt i loven.

Det vil bli utarbeidet et standard søknadsskjema. Sakene vil normalt kunne avgjøres på grunnlag av egenerklæringsskjemaet og utskrift av straffe- og bøteregisteret. I enkelte tilfeller kan det være behov for å innhente ytterligere opplysninger skriftlig. I spesielle tilfeller vil det kunne være behov for innhente muntlig forklaring. Regjeringen gis fullmakt til å fastsette bestemmelser om muntlig forklaring av alle søkere ved en eventuell situasjon med ukontrollert økning i søkermassen.

Mannskapet må selv reise sak

Regjeringen vil oppheve ordningen med at Justisdepartementet skal behandle sakene som førsteinstans, at domstolene skal være ordinær klageinstans og at staten skal være forpliktet til å bringe sakene inn for domstolen. Førsteinstansbehandlingen foreslås lagt til Vernepliktsverket og Siviltjenesteadministrasjonene med klageadgang til Justisdepartementet. Initiativet til å reise sak for domstolene foreslås i hovedsak overlatt til det enkelte mannskap.

Hindre misbruk

Det foreslås ulike tiltak for å hindre misbruk av lovens fritakssystem. Ordningen med umiddelbar utsettelse/dimittering for mannskaper som fremmer søknad om fritak etter innkalling til militærtjeneste eller under militær tjenestegjøring oppheves. Dette vil innebære fremmøteplikt for mannskaper som søker før tjenestestart, såfremt søknaden ikke er ferdigbehandlet innen fremmøtedato. Tjenesten skal fortsette inntil søknaden er innvilget, og overføring til siviltjeneste skal såvidt mulig skje direkte, uten utsettelse. Søkeren skal imidlertid ikke holdes tilbake i militær stilling utover fire uker.

Adgangen til etter søknad å bli tilbakeført til militær stilling stenges i ordinær fredstid. I visse krisesituasjoner kan det åpnes for adgang til å søke om tilbakeføring til militær stilling.


Dagfinn Aanonsen 22 24 51 09, Roar Hanssen 22 24 51 07, Hege Tveit 22 24 51 41

Lagt inn 18.juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen