Historisk arkiv

Endring av praksis overfor tamiler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

20. februar 1998

Endring av praksis overfor tamiler

Justisminister Aud-Inger Aure ønsker å myke opp praksis overfor to særskilte grupper blant srilankiske tamiler som har søkt asyl i Norge.

- Enslige mødre med mindreårige barn fra krigsområdene i øst og nord som er uten tilknytning til regjeringskontrollerte områder i sør kan nå bli innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag i medhold av utlendingslovens § 8. - Slik tillatelse kan nå også bli gitt til tamilske asylsøkere med særlig langt forutgående opphold i Norge, for eksempel som studenter.

Hensynet til de to gruppenes spesielle situasjon tilsier at de innvilges oppholdstillatelse.

Endringen av praksis vil bli gjort gjeldende også for de som har fått endelig negativt vedtak, men som ikke har forlatt landet. Utlendingsmyndighetene vil av eget tiltak gjennomgå de saker som vil kunne omfattes av endringen.

Søknader om asyl fra srilankiske tamiler skal fortsatt undergis en konkret og individuell vurdering. Alle tamiler som på individuelt grunnlag har behov for beskyttelse vil få oppholdstillatelse i Norge. Ingen vil bli returnert til Sri Lanka dersom det er grunn til å anta at de vil ha behov for sikkerhetsmessig oppfølging. Tamilske asylsøkere som ikke innvilges flykningstatus eller fyller øvrige vilkår for opphold må returnere til hjemlandet.

Praksisen er basert på en bred vurdering av situasjonen på Sri Lanka, spesielt de forhold som har betydning for sivile tamilers generelle sikkerhets- og menneskerettighetssituasjon, og den er i samsvar med praksis i de øvrige nordiske og andre europeiske land. FNs Høykommissær for flyktninger har dessuten gitt uttrykk for situasjonen på Sri Lanka ikke er til hinder for tilbakesendelse til hjemlandet for dem som får avslag på sine asylsøknader etter en grundig individuell vurdering.

linkdoc012005-990159#docNotat: Tamilske asylsøkere fra Sri Lanka

Lagt inn 23. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen