Historisk arkiv

Forsikringsselskapers adgang til å påberope seg foreldelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

13-98

27. mars 1998

Forsikringsselskapers adgang til å påberope seg foreldelse

Regjeringen har i dag fremmet en odelstingsproposisjon med forslag om endringer i forsikringslovgivningen, aksjelovgivningen og enkelte andre lover - linkdoc012005-050023#docOt prp nr 44 (1997-98).

Et av forslagene gjelder forsikringsselskapers adgang til å påberope seg foreldelse mens det pågår forhandlinger mellom partene om erstatningskravet. I proposisjonen foreslår regjeringen en regel om at forsikringskrav som er meldt til selskapet før foreldelsesfristen er utløpt, foreldes tidligst seks måneder etter at skadelidte har fått særskilt skriftlig melding fra selskapet om at det vil påberope seg foreldelse. En slik regel sikrer at skadelidte gjøres kjent med at kravet kan bli foreldet, slik at han eller hun gis muligheter til å avbryte foreldelsen. Forslaget har fått bred oppslutning fra høringsinstansene.

Forslaget har bakgrunn i en henvendelse fra Landsforeningen for Trafikkskadde, hvor departementet ble bedt om å vurdere en endring av foreldelsesreglene. Etter nåværende regler er det forhold at et forsikringskrav er meldt til forsikringsselskapet, ikke tilstrekkelig til å avbryte foreldelse, og foreldelse kan til og med inntre mens partene forhandler om en løsning.

Dette kan fremstå som klart urimelig for skadelidte, og det har vært hevdet at de nåværende foreldelsesreglene kan virke som en ren felle. Etter at et forsikringskrav er meldt til selskapet, vil de færreste være oppmerksom på at man kan være nødt til å foreta ytterligere formelle skritt for å hindre at kravet blir foreldet. Dette gjelder særlig dersom det pågår forhandlinger mellom selskapet og skadelidte om erstatningskravet.

I proposisjonen foreslås det også enkelte endringer i naturskadeforsikringslovens regler om oppgjør etter naturskader. Forlagene har bakgrunn i en vurdering av regelverket som Justisdepartementet foretok etter storflommen på Østlandet i 1995. Videre foreslås det enkelte endringer i foreldelseslovens regler om avbrudd av foreldelse. Endringene gjelder i det vesentlige krav som bringes inn for visse forvaltningsorganer eller særskilte klage- eller reklamasjonsnemnder. Dessuten foreslås det endringer i aksjelovgivningens regler om konsernfusjon og konsernfisjon.

Informasjonsenheten:

Dagfinn Aanonsen 22 24 51 09
Roar Hanssen 22 24 51 07
Hege Tveit 22 24 51 41

Lagt inn 27. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen