Historisk arkiv

Kildevernet styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

22-98
30. april 1998

Kildevernet styrkes

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet et lovforslag ( linkdoc012005-050026#docOt prp nr 55 Om lov om endringer i rettergangslovene mm) for å styrke kildevernet og offentligheten i rettspleien. Både dagens regler og det nye lovforslaget tar sikte på å beskytte massemedienes kildevern ved at mediearbeiderne settes i en særstilling i forhold til folk flest når de bli avkrevet vitneprov.

Regjeringen vil styrke kildevernet ved å innsnevre adgangen til unntaksvis å kunne pålegge vitneplikt. I allminnelighet har enhver vitneplikt for retten i gitte situasjoner. For mediearbeidere er hovedregelen i dag at de som vitner for retten har rett til å nekte å svare på spørsmål om identiteten til en kilde for opplysninger, men at retten likevel unntaksvis kan pålegge slik vitneplikt.

Regjeringen foreslår et nær absolutt kildevern i tilfeller der det er avdekket forhold som det er av samfunnsmessig betydning å få frem. I alle tilfeller må det kreves at kildens identitet er av vesentlig betydning for sakens oppklaring for at vitneplikt skal kunne pålegges. Videre må det kreves at retten etter en samlet vurdering finner at identiteten bør oppgis og at vektige samfunnsinteresser tilsier dette. Blant annet foreslår regjeringen at dagens regler om at forklaring "kan kreves gitt når artikkelen eller meldingen inneholder opplysninger som må antas å være gitt ved straffbart brudd på taushetsplikt" oppheves. Eventuelle taushetspliktbrudd vil etter forslaget likevel inngå som et moment ved vurderingen av om vitneplikt skal pålegges.

Når regjeringen ikke fremmer forslag om et absolutt kildevern, er det fordi det kan tenkes tilfeller hvor hensynet til anonymitet bør vike. Det kan gjelde kvalifiserte tilfeller av brudd på taushetsplikt, blant annet om lekkasje av opplysninger som har betydning for rikets sikkerhet. Det samme kan gjelde ønsket om å oppklare tilfeller av helse- og sosialarbeideres brudd på yrkesmessig taushetsplikt om personlige forhold. De prinsipielle hensyn som taler for et sterkt kildevern må gis stor vekt og ikke som hovedregel underordnes - men heller sideordnes - hensynet til oppklaring og forebygging av straffbart brudd på taushetsplikt.

Offentlighet i rettergangen

Når det gjelder reglene om offentlighet i rettergangen, reflekterer forslaget regjeringens syn om at disse bør formes slik at de best mulig markerer det prinsipielle utgangspunkt om rettsforhandlingenes offentlighet. Regjeringen fremmer derfor forslag om regler som tar utgangspunkt i offentlighet - for eksempel åpne dører, referatadgang osv, og at innskrenkninger i prinsippet må besluttes særskilt av retten i det enkelte tilfelle.

Lagt inn 30. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen