Historisk arkiv

Lettere erstatning ved pasientskader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 68-98
18.12.1998

Lettere erstatning ved pasientskader

Det skal nå bli lettere å få erstatning ved pasientskader. Regjeringen legger i dag fram et lovforslag for Stortinget med nye regler for erstatning ved pasientskader. Forslaget innebærer en lovfesting og en utvidelse av en midlertidig, avtalebasert erstatningsordning som har virket siden 1988.

Forslaget er et ledd i regjeringens innsats for å samordne og bedre helselovgivningen og for å sikre pasienters rettigheter. Tidligere i høst har regjeringen lagt fram forslag til ny lov om helsepersonell, lov om pasientrettigheter, lov om spesialisthelsetjenesten og lov om psyksisk helsevern.

Det nye er bl.a. at pasienter som er kommet særlig uheldig ut, kan få erstatning selv om det ikke foreligger noe ordinært ansvarsgrunnlag. Videre vil alt helsepersonell nå dekkes av loven, også f.eks. tannleger og leger i den private delen av primærhelsetjenesten. Psykiske skader som ikke er en følge av fysisk skade, blir nå dekket. Det blir også all psykiatrisk helsetjeneste, ikke bare sykehus og poliklinikker.

Som hovedregel skal erstatning ytes når en pasient har fått en fysisk eller psykisk skade under undersøkelse eller behandling av lege eller annet helsepersonell fordi det er begått en feil, selv om ingen har handlet uaktsomt. Ved teknisk svikt på utstyr og ved sykehusinfeksjoner og vaksinasjonsskader inntrer erstatningsansvar selv om det ikke er begått noen feil.

Det er i hovedsak økonomisk tap som kan kreves erstattet. Typisk økonomisk tap er ekstra utgifter eller tapte inntekter som følge av skaden. F eks erstattes nødvendige utgifter til advokat. Ved utmålingen av erstatningen skal det som vanlig gjøres fradrag for trygdeytelser og forsikringsutbetalinger. Tap under 10.000 kroner omfattes ikke av lovforslaget.

Loven gjelder både offentlig og privat helsevesen. Utbetalinger for skader innenfor det offentlige helsevesen belastes det offentlige gjennom tilskudd til et særskilt organ, Norsk Pasientskadeerstatning. Skader som er skjedd i privat helsevirksomhet, erstattes av det forsikringsselskap hvor den pliktige ansvarsforsikringen er tegnet.

Den som mener å ha et krav etter loven, må fremme kravet overfor Norsk Pasientskadeerstatning. Her avgjøres kravet i første instans dersom skaden er skjedd innenfor det offentlige helsevesen. Utenfor offentlig helsevesen avgjøres kravet i første omgang av forsikringsselskapet. Vedtak i NPE eller forsikringsselskapet kan påklages til en egen nemnd, Pasientskadenemnda. Krav om erstatning etter en pasientskade kan også fremmes direkte for domstolene etter alminnelige erstatningsregler. Men det er normalt dyrere og mer tungvint, i tillegg til at disse reglene er mindre gunstige for pasienten.

Kontaktperson: lovrådgiver Hedda Remen, tlf 22 24 53 79

Lagt inn 18. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen